【說不出的未來】低調置業討論區(328)

1001 回覆
1 Like 10 Dislike
樓上講既問題97年後到而家一直都有,人地咪一樣咁生活,唐人街都發展埋出黎,一路比藉口自己做乜都唔得啦
無錯所以我覺得同買樓一樣,計好數就去碼

人人有唔同嘅路,
想去其他地方又去到嘅,
我都支持佢地快d走,
早d實現好過上網嘈交。
我唔排除有有錢人會走
但係大部分剛需入左市既, 要走個D個opportunity cost都幾大下...
有家庭就更加難搞
呢個時候仲買港樓係咩玩法BNO都平權,洗撚買你港樓咩
每個人同家庭都有自己既考慮
細佬有條件即刻 pack 野走都好,都唔反對別人上車置業
其實想樓價跌,然後自己可以上車
我覺得無問題

但有d人想樓價跌係因為想睇業主仆街
咁係本身心理有問題
講到樓價跌佢地會多左收入咁

講到尾咪又係會買返樓,唔知嘈乜
巴打你個名加你講既野搞到我好精神分裂
係英國生活6年拎BC洗既錢多,定買上車盤多?過到去搵份工打住先租屋唔得?有錢大撚哂咩
你本身無諗住做
然後對方做左d仆街嘢
咁咪係睇人仆街囉

但買樓幾時係一件仆街嘅事?
仲要係今日就話等睇樓跌一半d業主仆街
他日真係跌一半,佢又會選擇買樓㗎喎
咁你又諗下佢買完,再跌多一半,係咪回力鏢呢
呢個就真係睇人仆街喇
咁可以買左樓,放租,係外國收香港租生活
如果去到搵到工 substain 到生活費既話,那我真心恭喜你呀
當然得。不過其實留港買樓又好去英國又好,都要做下風險評估先(純經濟上),了解下手上有幾多錢,預計最壞打算(eg. 長達一年 or even longer 搵唔到工而家手上的錢支唔支撐到生活)。

雖然依刻我揀留係香港,但我都study 緊當地生活消費,屋租,地區,同埋自己行業工作機會的情況,只少打咗個底先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞