【說不出的未來】低調置業討論區(328)

1001 回覆
1 Like 10 Dislike
【疫市高價】沙田第一城2房575萬易手 呎價重上2萬
https://ps.hket.com/article/2690771?r=mcsdfb3

按揭契係香港係用Legal Charge,
如果業主供完, 銀行要Discharge佢,
咁Discharge完就唔會係 "CURRENT Search" 既INCUMBRANCES 睇到,
你search貴個種 "HISTORICAL AND CURRENT Search" 就會show曬比你睇
唔係未update, 人地係連個charge 都無show,
唔係剛剛discharge未上IRIS
做返個HISTORICAL Search la
Diu 原來仲係諗梗 現契 會唔見呢個問題?
你咁驚咪同業主傾, 係臨約寫明業主必須保證係咩咩時間艽可提供原整Title Deed, 否則買家有權取消買賣law
化下妝好似較好
買家可以再諗可以篤入樓價內
講白D 你 #683 既理解係錯既,
Current search 係可以無discharge 完既野,
除左mortgage charge, BD order discharge 完都可以唔show
無咩可能唔Reg 份 legal charge,
呢個係一份 Cap 219 CPO既基本要求,
無做既, 幫銀行做契間律師樓賠死
今次你啱,樓上都係先 full search 咗又真係無 先至再算。

武漢肺炎又嚟啦,各位巴絲好好保護自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞