CFA 一問

140 回覆
1 Like 36 Dislike
1.哂錢
2.哂時間
3.哂心機
利申 哂左3年...同2萬
真係得一單?

Revenue 造假方法得一個?

咁你話係咪係,你叻,加油
咁睇唔開😂😂😂
係呀,呢個世界全部公司年報都係做假架,Microsoft Amazon apple Google 巴群 全部同安然一樣全部都係假架。 睇年報係哂時間既行為因為全部都係假。 股市就係一場大騙局,唯有及早離去

D奶都係假架
以徧概全

加油,你係叻仔,實用你cfa知識搵到大錢
樓上有巴打話CFA啲野無用,過哂時
咁Master of Finance咪仲無用
好多Master of Finance內容係for預備去考CFA
花15-18萬去讀Master of finance,讀完又去考CFA
倒不如一開始花萬幾蚊考哂CFA 3個levels

如果話啲finance/investment concept過時唔使讀,咁直頭唔使讀BBA Finance Finance/investment來來去去都係果堆concepts,BBA Finance/Master of Finance/CFA 一9樣

(純粹compare CFA vs Master of Finance)

CFA Charterholder
又到一年幾度既CFA辯論大賽
利申定: passed lv3 但廢事比錢chart
知識層面上, 考CFA成本會比讀master of finance低十倍, 當然master或者會拎到d connections
職業發展上, 唔會話完全冇用, 不過識人比識字好1000%
賺錢方面, 理論始終都係理論, 實戰比較重要, 正如做基金經理都係睇回報, 做分析師其實都唔係淨係靠CFA知識, CFA只係general知識, 各行各業都有唔同指標/ratio, CFA唔會教到咁深入
去到LV3, 其實更多係講wealth management, even連登仔最撚憎既保險都係wealth planning既其中一種, 同投資已經冇乜關係
我自己黎講, CFA只係幫我認識到呢個世界上有好多金融產品而呢D產品係點樣衍生出黎
未有charter要交?
我老豆唔係傻散,有支持我
佢本人以前都係e行
就係因為咁我走去讀chem唔讀e&f搞到反左面
宜家畢業關係先好返少少
見到中間有句"點解無錢賺無息派既股會一年升幾倍"
Early stage company 好少人會睇頭幾年賺幾多
stock market 永遠係forward looking
Market anticipate 佢有catalyst 同future growth 就支持到股價

投資永遠係睇眼光 你forecast得愈準 自然會賺到錢
pricing / valuation model 只係一個工具
唔好講到用呢啲model 既人就係比人洗腦
你連人地背後嘅analysis 係乜都未必知

最後就係 竟然仲有人講唔派息呢個問題
人地話自己有CFA FRM CAIA 架唔準笑人
恭喜你有個好老豆。 我覺得FINANCE 智識係咁多科入面唯一可以受用終生既野。 有D 智識係永不過時,例如TIME VALUE OF MONEY。

終有一日你投資賺既錢會多過你份人工,所以智識係無價,千祈唔好放棄學習 。 就算你學既野未必令你賺錢,但起碼可以令你遠離某D 蝕錢既行為。(例如長期擁有大量現金,買大量保險,買入大量牛熊輪證等)
多謝師兄意見
考CFT 算
自己本身讀緊nursing, 但係對finance都好大興趣
(因為覺得nursing條路順好多所以讀BN)
其實自己interest一定係finance方面
如果當多張專業資格旁身 應該CFA定CPA 定 CMA?
除非有相關工作經驗,否則無title
咁即係除左興趣 讀乜都冇用?
可以考個試
但要報埋經驗
先有title
我就只為興趣考下
巴打加油 我覺得你都係因為興趣先有心考CFA (hungry for knowledge) 唔洗理上面d狹窄思想
ps 前題係有錢時間
份工低人工,不過都夠使,小鎮消費都唔高
22歲趁頭腦未退化學多少少野
佢重心都係話難考 但冇講對於窮人會唔會有用
我幾時話全部假?睇清楚名先啦,on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞