CFA 一問

140 回覆
1 Like 36 Dislike
真係咁神心純粹學野
係蘇格蘭小鎮做野,已經無慾無求
連登仔害人真係出名
FRM 仲離地叫人考

CFA and FRM holder
唔講太多,我chem底你自己估啦
2000年既時候都有同一番說話:這次不一樣
同人講金融知識對投資無用既人,同叫人捉棋既時候放棄智慧有咩分別
笑
巴打講野好中POINT
下,你讀過assest valuation就知E家所有股票,樓都係嚴重“低估” , 因為無風險利率E家已經變0,所以任何資產價格係無限高。 現金只係有speculation purpose.

話AUDIT REPORT 全部做假就更加好笑。 就連瑞幸咖啡做假,auditor EY 都知仲督灰,咁唔通auditor 又做假?美國S&P 500間公司全部做假? 有D 數可以做假,但有D 數根本做唔到假,例如revenue

不過唔緊要啦,你要放棄自己智慧你既事,但唔好叫埋人地都放棄智慧
未,舊年岩岩過左level 1
CFA垃圾黎架喎,學完入門都講唔上
我覺得ching 講得冇錯

教科書講嘅野同金融世界係好唔同 如果只係讀書就可以投資成功 咁教econ finance 個個都係投資專家
投資本身就唔係pure science 要成功投資本身就要一定嘅眼光,知識,運氣等等

但我覺得冇必要要否定嘅CFA 嘅意義 學下finance language 學下基本theory 依d 知識對投資可以好有用 CFA 課程只係其中一個學知識嘅方便姐 冇人叫你當佢說明書咁死跟
你唔係呢行,咁得閒去考不如讀下考返個車牌、讀下水電算
比你考完,搵工無商科底一樣無用(當你想入行計),science, 如果係數學可能好啲,讀phy chen bio 果啲算啦

況且,你無經驗搵邊個幫你charter
如果學知識:可以讀
如果學炒股:讀賭博書籍比較實用
如果用黎入行:唔使讀
普通R&D工姐
Revenue做唔到假?
瑞幸
思捷環球

我唔知佢係咪cfa, 但佢真係「少年太年輕」
仲有每年交幾百美金蚊會費。
REVENUE 都做假埋一野比人督爆啦。 好似瑞幸咁print. d 單出黎咁明目張膽呢D 無得講。但你拿一個單一事就斷言呢個世界所有公司都做假就未免太武斷。又或者你唔識睇年報就安慰自己所有年報都係假,投資最緊要講風向講熱度
不嬲市場都係唔理性,否則你同我討論既野根本無意義,無人可以係有效率既市場持續賺到錢。

BTW,你講你有咩咩咩title 有咩意思呢?呢D野行內係ON9。 你不如講下自己過去5年TWR 係幾多仲好。再唔係講講下你資產夠唔夠做專業投資者

利申:基金佬一名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞