CFA 一問

140 回覆
1 Like 36 Dislike
話說小弟哂銀時底,放工夜晚無聊想搵野做/學,想問幾個問題
1) 完全無fin底考有無可能,要預備幾耐?
2) 要點準備,係咪買一set scheweser 就得? 裡面夠題目操pass?
3) 我見ebay有舊版(eg. 2017)好平,有無大分別?
無用唔好浪費時間
考左都搵唔到工
china first aid?
無打算用來搵工
我無打算離開哂銀時圈子
打算學下野咁解
無fina, econ, acct底可能要讀半年。syllabus都幾多下
半年無問題,我要困係小鎮至少多18個月
level 1唔難,識個同學主修係physics,溫4個月書1 take pass
kaplan既notes係for有finance底或者fast learner,如果睇唔明就要睇cfa原書
另外想問除cfa以外有無咩好考
唔係要轉工,想跟住d syllabus 學野
Cfa原書係咪官網有
學唔到野架
CFA有三個levels,全部 1 take pass最快要三年 (一年一試)

報左名就可以免費download ebooks, Kaplan 嗰啲係notes, 想學野睇書好啲
大把野學唔好浪費時間
你報左明就有電子版,紙質要加錢買
金融類考FRM實用d,或者CPA,講真如果冇父幹考CFA都冇鳩用
如果目的係想係真實金融市場賺錢可以慳返d時間,睇多d新聞同埋自己google下就得

唔想轉行唔洗考,呢個試係比行內人打飛機用。
CFA都冇用FRM又可以點有用
無聊打發時間,一個人住係小鎮放工一個人,打完飛機好空虛
多謝清
唔該清
但係咪都應該買套schweser
反正無打算轉行,無所謂
要係市場賺錢望下財經台就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞