CFA 一問

140 回覆
1 Like 36 Dislike
本身IT, cfa lvl2 (家事冇再讀落去,之後冇心再考)
冇fin 底就要花一倍時間讀。
重點financial statement

當學樣野係幾好。
學野自己上 youtube, wiki, coursera 學咪得,做咩要晒錢晒時間去做馬騮俾人撚
1萬蚊好多錢咩
有個目標令自己學多D 野,一D 都唔貴,知識無價。仲有原裝TEXT book 有好多NOTES 無既野,例如conduct 果課有講Enron 世紀做假既事,令人大開眼界。自始所有前安達信會計師樓出黎既人我都唔會信,例如Alibaba 既張勇

CFA 點都抵過出面果D 咩咩股神班
冇,要experience
比左錢有目標有動力好多
我都知有d on9
真係有興趣就考喇
考哂3個paper你得到既野一定比兩萬幾蚊多
不過你要有心理準備溫得好痛苦
我包保考完CFA 都唔會明analyst 講乜
我只能夠說 CFA讀既野太雜亂太old school

無底讀CFA會悶撚死你
好想比考試SM
快D悶撚死我,我中意
Lvl 2 最難
咪傻啦。要考就去認真讀,早啲開始,咪等4-5 月先開始。
cfa係無撚用 唔好考
有心學野 學programe 考frm人仲好
想考2021 Feb
同你一樣 而家讀緊

本身唔係為入行 只係為興趣 想增強下自己finance 嘅知識

講真3 個level 加埋都係幾萬蚊

點都比起上堂/ 讀master 平
level 1 唔太難
level 2極痛苦
level 3 你溫完都未必明佢up乜

你真係有果決心考哂合共六份,每份三個鐘既卷?
你考哂後,無relevant experience都拎唔到charter,你真係咁神心純粹學野?

最後提醒你,金融一個世卿世祿既行業。你啊爺係漢奸,你啊爸係走狗,佢啊媽係賣國賊,你就99.9%都係一世做漢奸走狗賣國賊,永遠做金融機構既食物鏈底層,搵得果幾萬蚊人工再中年失業,唔洗旨意上流。唔好對金融業有任何幻想

利申:CFA FRM CAIA全部一take pass,現時已轉行。比我揀多次我會拎d學費去學裝修水電
係。過到lvl2 其實都應該過到lvl3.
可惜放底得太耐,你問我個ROE 點計,我已經答唔到

轉左邊行
Cfa學完你會知道話大過50%基金佬跑輸大市
Passive投資仲好
唔係50%
係近乎100%跑輸大市
搵隻馬騮(真既馬騮)揀股都跑贏絕大部份頂級基金經理話知你哈佛PhD CFA CPA FRM CAIA 都係一樣跑輸
師兄轉左邊行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞