[養魚]新手養魚係咁死,求教學

105 回覆
0 Like 5 Dislike
加個氣泵仔或者 水妖, 尤其你又想養 馬甲, 鳳凰呢類魚。
你可以買 紅鼻子, 紅班馬, 岡果美人, 一眉道人都易養, 買迷你 山景, 石景 ,
買支吸筒吸屎 . 隱定咗就唔會死,
我有條藍班馬 惡魚 $3條BB 養到好大 養咗3年。 好正。 有滿足感

之前我都有養波子, 長翅鳳凰 呢條好少有

不過成日打交, 比佢同伴咬尾 長翅成日比兩條仆街蝦 好慘。

咁家用濾水器出嘅水呢?
點解我用極淨水度魚缸都係酸

係咪個家用濾水器入面有條濾芯係機脂?

網頁咁寫
濾材:特殊濾布 (不織布)、顆粒活性碳、特殊陶瓷、粉末活性碳、中空絲膜
http://www.panasonic.hk/mobile/chinese/products/health-care/aqua/alkaline-ionizer/tk-as45.aspx

3段鹼性(飲食用)及1段酸性(美容用)選擇及淨水功能
唔怪得啦

我用淨水換水咋冇用過酸水

咁你用鹼性嗰個功能溝下水咪得囉

但pan記唔建議飲用擺超過兩日嘅鹼水
溝嚟養魚得唔得㗎?

不如咁用自來水算啦
唔係住村屋/唐樓其實唔怕
最好買個細氣泵 , 魚 會長命d, 健康d.
波子好難養 對水質要求幾高。

波子都難養
咁無咩魚易養

依d污糟野可唔可以清左佢?
會唔會係硝化菌/食物殘渣/青台?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞