[養魚]新手養魚係咁死,求教學

105 回覆
0 Like 5 Dislike

巴打,有冇試過呢種養法
諗住養完水試下
http://blog.xuite.net/cloby/wretch/183846457-%E6%88%91%E7%9A%84%E9%A4%8A%E9%AD%9A%E5%B0%8F%E6%8A%80%E5%B7%A7
[/quote]
你問我我就覺得佢好鳩

●外掛式過濾器:可以過濾水中的雜質,使魚缸內的水,以予循環,是一個必備的物品。
唔一定要用掛濾,視乎情況而定

●小燈:在魚缸的上方安裝一個燈,不但有美觀的效果,最主要可讓植物行光合作用,
還可以仰制藻類的生長,進而控制小魚們規律的作息。
無燈光反而無藻生添啦

●笠螺:水中的漂流藻會附著在缸壁上面,讓你的水族香看起來是綠綠的一片,
他會在缸壁上面不停的爬尋,幫你清除難看的綠壁,是一個讓你不用洗缸的好幫手。
理想係以上咁,現實係佢食到好慢
點都係要擦缸,其實擦個缸都係幾分鐘嘅事
咁都懶唔好養魚啦

●小蝦:最容易長在水草上面的絲狀藻,還有枯萎的葉子,都是小蝦最愛的食物,
他不但會幫你修整水草,讓你的水草天天都看起來綠意盎然的。
種類有,玫瑰蝦、黑殼蝦、火蝦、水晶蝦。
夏天好易熱死

●鼠類:會食用多餘沉在水底的飼料,讓飼料不會汙染水質,
種類有,小白鼠、雷達鼠、熊貓鼠、黃金青苔鼠。
非必需,唔好餵過量就得

●蛇魚:這是在書籍上很少推薦的,他在一般水族館不常見到,要買到它還要看看運氣,
不要看他樣子像是蛇,他其實算是泥鰍的一種,全名叫古氏刺眼鰍,
他可以翻動底沙,幫你在清不到的沙底或是石頭縫隙。
佢唔會食屎,所以魚屎照樣積喺砂到
洗砂是必須的,買個洗砂器十蚊廿蚊就得啦
換水抽水嗰陣吸埋屎,都係嗰句,咁都懶就唔好養
袋裝魚唔好成袋倒哂
要同缸入面d水兩溝
之後先好落
其實你養果條係波子
唔係咁容易養的

係叫黑四間,算粗生魚,不過無養水又無打氣幾粗生都死

無養淡水魚,應該都係養下水,唔好心急加魚。
去買一箱蒸餾水,換哂缸水佢,然後加硝化菌。過一兩日再落魚。

蒸餾水養魚?

蒸餾水養魚?

識玩一玩用蒸餾水
唔識唔好亂咁教啦

樓豬落魚前有無對水呀
缺氧會浮頭 唔會突然暴斃架

少少功課都唔做
一死魚就騰哂雞
你就咁google"開缸"都好過你亂聽人點啦

養魚真係唔好亂禁問人,聽人講,一定要揾信得過又有經驗既人
當初我養既時候就係上網聽人亂教攪到好多鱗小孩走左
同埋注意網上有好多資料都好舊唔update,有啲老手教人又多術語
同埋樓主條魚邊到買?
我見依家魚街好多細魚都係放係到死下死下照賣俾人,唔精神唔緊要,買番條魚有病再落缸傳染俾原本缸到既魚就仆街

其實竉物台有個淡水水族post, 巴打去個到問啦,至少無禁多人係到估估下
氣泵呢
未養過魚,唔熟

我見啲人話有掛濾會撞啲氣入水,夠做
唔洗條泵咁

塞色死囉,無氣入

咁樣夠氧ga, 你加個氣泵/水妖精啦

水族師巴打出來了
落魚先對水 養魚先養水
落魚先對水 養魚先養水

養水先養心

蒸餾水咁酸
屌你老母
自己公屋養魚就得?
養狗又關你撚事咩
其身不正
正契弟
屌你老母
自己公屋養魚就得?
養狗又關你撚事咩
其身不正
正契弟

係我叫佢養魚嘅
養魚犯法呀?
屌你老母
自己公屋養魚就得?
養狗又關你撚事咩
其身不正
正契弟

係我叫佢養魚嘅
養魚犯法呀?

樓豬自己養野就得
其他人養就開po屌
唔岩道理wo

蒸餾水咁酸

水喉水太鹼
換水有冇擺一晚先換?

有丫,但係都係奶野,
岩先放咗兩條老鼠,都係一陣就死咗

冇養過魚,一開始睇以為放真既老鼠

蒸餾水咁酸

細佬我玩蝦都係用ro水,咁養魚應該都差唔多姐...
其實唔洗加太多野住,d草呀,石頭呀個d都唔洗擺住.
一定要將水擺過兩夜先,
倒水入缸個陣就拉高個水盤倒入去,好似"拉茶"咁,等佢入多d空氣就ok
利申:養過條魚成3年,健健康康.

蒸餾水咁酸

細佬我玩蝦都係用ro水,咁養魚應該都差唔多姐...

蝦係軟水,酸水
魚唔岩喎
養好缸水先買魚
養魚要養水,新魚要對水

養水意思係養硝化菌(詳細google有,唔多講
基本過濾:水妖,頂濾/掛濾,濾涌(滴漏缸加上水泵)
基本淡水缸一個缸加個過濾器就ok

水喉水有氯氣要至少放一晚
換水換幾多唔係重點,重點係要慢慢俾d 魚適應新水
逐滴滴d 新水入缸換包無死

對水意思係俾新魚慢慢適應你新缸(google 都有)
另外揀魚都有技巧,呼吸急速/身上有白點都唔好揀
你見到魚街賣既魚好多時d 水係黃黃地色(因為加左黃粉,即抗生素)

利申:sor 1999, 養緊咸水超細缸。
樓豬潛撚左水?
養死咁多魚先上黎問
正仆街
唔識養就一早問定啦屌鳩你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞