[養魚]新手養魚係咁死,求教學

105 回覆
0 Like 5 Dislike
咁細個缸都唔加氣泵

反而細缸要?
因為有朋友養開佢大缸
話加個掛濾就帶到啲氧入水

人地大缸係平均成5L水先養一條魚,但你而家成個缸都唔知有冇5L,仲要將5L分比幾條魚
其實就算你加氣泵都係吊住佢地條命炸
咁細個缸都唔加氣泵

反而細缸要?
因為有朋友養開佢大缸

人地大缸係平均成5L水先養一條魚,但你而家成個缸都唔知有冇5L,仲要將5L分比幾條魚

原來係咁嫁,長知識了
唔想咁易死嘅話
你試下淨養一條彩雀先
真正嘅唔打理都唔會死

當然最好俾返足夠氧氣佢
其實你養果條係波子
唔係咁容易養的
唔識唔好亂咁教啦

樓豬落魚前有無對水呀
缺氧會浮頭 唔會突然暴斃架

少少功課都唔做
一死魚就騰哂雞
你就咁google"開缸"都好過你亂聽人點啦
你幾個鐘就死明顯唔關咩硝化菌,氯氣事

你d魚可能買個時就快死,或者水喉水可能有問題
你都幾好野 少少功課都唔做 養就養?

太天真信咗啲賣魚佬,
佢地賣比我個時教係話加棵草就唔洗理,
點知不耐見到啲魚係水面係咁吸氣就知奶野

人地點知你連基本野都唔識

利申:屋企十五年黎都係養花珠,而家冇養
你有冇養水?

所以我第一件事就問樓主換咩水
會唔會係買完魚返屋企途中 chok得太勁chok死咗

所以我第一件事就問樓主換咩水

因為我屋企一直都慣咗會留啲隔夜水黎用,
所以用個啲,我諗無事掛

應該唔會掛,會唔會嚇死咗啲魚
上網睇話要慢慢比佢地習慣新環境,
但係我係一下就倒晒入去,
連埋佢本身膠袋啲水
你有冇養水?

宜家養緊,買咗啲生態環係個掛濾到,
沖佢幾手先
你有冇養水?

沖佢幾手日
你有冇養水?

沖佢幾日先

換水有冇擺一晚先換?

有丫,但係都係奶野,
岩先放咗兩條老鼠,都係一陣就死咗

個啲硝化菌點養?
係咪由佢啲水係到擺就會自己有?

硝化菌要加落陶瓷環放入濾水器
再養返一個星期
氣泵呢
未養過魚,唔熟

我見啲人話有掛濾會撞啲氣入水,夠做
唔洗條泵咁

塞色死囉,無氣入

咁樣夠氧ga, 你加個氣泵/水妖精啦
咁細個缸都唔加氣泵

反而細缸要?
因為有朋友養開佢大缸

就現時問題黎講與密度無關
咁細個缸,養魚唔多,可以只用水妖精

細缸仲用水妖
啲魚無位游啦
其實你養果條係波子四間
容易養的

但係我係一下就倒晒入去
連埋佢本身膠袋啲水

你自己都知問題啦

但係我係一下就倒晒入去
連埋佢本身膠袋啲水

你自己都知問題啦

巴打,有冇試過呢種養法
諗住養完水試下
http://blog.xuite.net/cloby/wretch/183846457-%E6%88%91%E7%9A%84%E9%A4%8A%E9%AD%9A%E5%B0%8F%E6%8A%80%E5%B7%A7

但係我係一下就倒晒入去
連埋佢本身膠袋啲水

你自己都知問題啦

巴打,有冇試過呢種養法
諗住養完水試下
http://blog.xuite.net/cloby/wretch/183846457-%E6%88%91%E7%9A%84%E9%A4%8A%E9%AD%9A%E5%B0%8F%E6%8A%80%E5%B7%A7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞