[養魚]新手養魚係咁死,求教學

105 回覆
0 Like 5 Dislike

如果你唔係水草缸嘅話一定要氣泵,新開缸要將d水除氯,用氣泵瘋狂打氣去得最快,之後要落硝化細菌黎養一段時間水,新開缸第一批魚死好正常,買啲cheap cheap紅蓮燈做死士喇
有冇高手可以教點換水,我一換就死

加水嗰陣慢慢加就得啦

加水嗰陣慢慢加就得啦

換1/4水好啦
清流post,無人叫樓主領養

加水嗰陣慢慢加就得啦

換1/4水好啦

一半都得既, 睇你條魚大唔大食粗唔粗生, 唔好隊水喉水就得,我多數用煲過既水

養左十年魚 而家都係hea 養水草, 基本上唔會換水, 剩係加水, 幾個月先死一兩條就算鳩數了

我d水放兩日先遂少換,仲要換好少喳,都死,蝦都死,我做錯左d咩

可能換得太少呱
用蒸餾水養。
樓豬潛水?
害死左十幾條魚
都有可能關你買果啲魚事,去黑店買啲病魚你會一缸攬炒

不過你啲魚死得咁快 病魚都起碼養到1星期
養左水先養魚 ,可以買三蚊包果啲魚黎測試啲水得唔得
去買一箱蒸餾水,換哂缸水佢,然後加硝化菌。過一兩日再落魚。

蒸餾水咁酸

水喉水太鹼

咁家用濾水器出嘅水呢?
點解我用極淨水度魚缸都係酸
屌你乜都唔知就買魚

蒸餾水咁酸

水喉水太鹼

咁家用濾水器出嘅水呢?

係咪個家用濾水器入面有條濾芯係機脂?
係咪水質問題? 試下養多幾日水
我屋企啲水養1日唔夠
要養4日以上先ok

蒸餾水咁酸

水喉水太鹼

咁家用濾水器出嘅水呢?

網頁咁寫
濾材:特殊濾布 (不織布)、顆粒活性碳、特殊陶瓷、粉末活性碳、中空絲膜
http://www.panasonic.hk/mobile/chinese/products/health-care/aqua/alkaline-ionizer/tk-as45.aspx

蒸餾水咁酸

水喉水太鹼

咁家用濾水器出嘅水呢?

網頁咁寫
濾材:特殊濾布 (不織布)、顆粒活性碳、特殊陶瓷、粉末活性碳、中空絲膜
http://www.panasonic.hk/mobile/chinese/products/health-care/aqua/alkaline-ionizer/tk-as45.aspx

3段鹼性(飲食用)及1段酸性(美容用)選擇及淨水功能
唔怪得啦

蒸餾水咁酸

水喉水太鹼

咁家用濾水器出嘅水呢?

網頁咁寫

唔怪得啦

我用淨水換水咋冇用過酸水

蒸餾水咁酸

水喉水太鹼

咁家用濾水器出嘅水呢?

網頁咁寫

唔怪得啦

咁你用鹼性嗰個功能溝下水咪得囉

水喉水太鹼

咁家用濾水器出嘅水呢?

網頁咁寫

唔怪得啦

咁你用鹼性嗰個功能溝下水咪得囉

但pan記唔建議飲用擺超過兩日嘅鹼水
溝嚟養魚得唔得㗎?
最好買個細氣泵 , 魚 會長命d, 健康d.
波子好難養 對水質要求幾高。

孔雀 成日生 好好玩,
最勁係 生完,BB 大咗 , 又生 ,第三代就無啦。
你可以試下養。
誤解?
唔係每種魚都一定要用氣泵
孔雀同米奇已經唔駛
當然 每個缸都有佢負荷量
過咗個負荷 加氣泵/過濾係必需
其實我想講既係 每個人既缸同魚都唔同
養佢地所需要既野 唔好人云亦云
我只會覺得過濾係必需
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞