iOS14: 抖音一直偷睇緊你打咩字

251 回覆
1138 Like 8 Dislike
我估睇app,只係ios依家話你知咩app拎緊你咩資料
我唔熟,但抖音打幾個字就check下你,我覺得不安
剩係儲存你既電郵、樣、聯絡人資料、帳號名
已經收集到佢大數據庫所需既野
小心啲 多用鬼機
幫手 Retweek 俾班 Tech youtuber
Google 係俾人篤爆收集勁多數據呢兩年先開始肯咁做
點解你講到佢主動做咁
所以每次Google同人講自己有幾咁尊重私隱,我都覺係笑話
明明私隱嗰邊大把野可以做得好過iOS/Apple
次次都講D Apple用咗幾年功能當自己做咗野

iOS 2020出widget落iPhone一班人笑
2019年Google出肯出incognito mode落Google Map到無人講
Push
支那抖音
push csl
push csl
抖音真係仆街嚟
Push
放左個賊入屋俾人爆格走去話個鎖廢
試下搵咩慶祝生日 蛋糕 花 結婚之類
一堆廣告任你睇
今時今日仲走去裝抖陰你真係博屌
唔會,除非其他所有app 喺UITextField onChange 嗰時自己將個value set 去UIPasteboard 到,唔係嘅話抖音call get value 都唔會攞到野

諗落有可能嘅就係developer 用大陸魔改嘅xcode 去build 個app, 喺UITextfield onChange 個method 到加埋set value to UIPasteboard再upload 去App Store
但呢招之前被Apple 發現咗應該已經唔用得(就係之前App Store 突然間將一堆大陸app 下架嗰次)
其實唔應該有API 喺去access clipboard 有咩資料,
反正你paste 親都一定係user trigger,有個callback 話user paste 咗野同比返個value就解決到個問題
你俾左權限佢理論上係可以睇曬
無記錯佢出過相片自動Backup功能(好似google photos咁)

記得有試過一排有個新功能係會預先睇左你啲相
幫你整定條短片或者photo gird
你戈日唔Upload仲會send 個 notification 提你今日影咗相未upload呀

之後del咗app就唔知仲有無呢個功能啦

我就唔信facebook啦
呢排印度佬既野唔可信
用抖音畀人偷資料抵撚死啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞