iOS14: 抖音一直偷睇緊你打咩字

251 回覆
1138 Like 8 Dislike
https://twitter.com/jeremyburge/status/1275896482433040386?s=20

條片入面見到,你每㩒keyboard幾下,抖音就會抄低你打過咩字。即使抖音只係背景運作,你喺其他app打字佢都會知你打乜

有無it狗解答下
Pish
只係針對一小撮唔見得光既人
push
佢都係鳩估
你今日retweet咗未
裝抖陰
拋磚引玉

喺佢自己個app本身都你輸入咩字,佢send返去server係用可能既,因為佢可能Textfield個onChange可以用一個event handler call一個去send返server既function,絕對唔出奇。

但如果你話因為佢個app,log到其他app你打既字,我就覺得難啲,除咗keyboard Apps之外,應該難啲做到呢個效果

利申IT9不過仲讀緊書,有錯請指正
睇唔到
抖陰
點解ios都會咁

之前睇知乎,an機支那app不嬲都係咁玩
你啱啱打完「我想買安全套」
轉頭其他app廣告就會出現好多安全套
唔出奇,但係絕對冇必要
佢唔係偷睇你打咩字
係Copy你clipboard(即係你copy咗既野)啲野

其實Chrome (iOS 同 Android) 都有類似功能(有無背景都run就唔知啦)
如果你copy 咗條link既話,未貼上就會自動detect到
IOS App有權限係背景check 到鍵盤輸入過咩字?應該冇可能

利申it狗
yes pin this

睇多次條片啦

應該係instagram copy 咗野
去tiktok 一路打字,每3個字,tiktok 就access 佢clipboard 一次
pin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞