iOS14: 抖音一直偷睇緊你打咩字

251 回覆
1138 Like 8 Dislike
似係個 textfield 係 focus / text change 果陣隻app 就拎你 clipboard content。 個 clipboard system wide 的,你 A app copy 左的字/相, B app 都 paste 得返。 如果clipboard 入面的 content 唔係由果個app copy 出黎,iOS 14 就彈 notification 通知用家。

但個app 拎左clipboard content, 唔知有咩用
微信都係咁
access clipboard iOS13都存在
一直強調privacy 嘅 apple 當睇唔到
如果真係讀user 打緊果個textfield 去 call server function, 直接 call textfield 拎返個text, 都唔會拎 clipboard
唔好成日話乜乜乜好安全就覺得係100%無事
你屋企有鎖都有機會會俾人爆格啦
你自己唔鎖門都會俾人偷野

無野係100%安全
最多係奶野機會無咁高咁解
有comment都話其他app都可以有呢個情況,可能係個app本身寫得唔好?定係
唔好on9
係你自己download個app 比權限人
記唔記得你有冇答yes呀
冇睇到,原來拎 clipboards
tweeted
有咩咁出奇
Facebook都係咁

仲開埋你鏡頭影你遇到嘅嘢
LIHKG 都會read你clipboard
你copy咗條link打算post個app都會預先知
所以唔好再用d大陸app,google都儘量唔好用,將佢既功能拆返開
好人好者怕咩比人知丫~
但係點樣trigger? 如果我㩒開post先check我覺得合理,但打幾粒字佢就read一次,唔講privacy嗰啲都會令個app run多咗無謂嘢?
仲有你唔upload相佢都會偷偷睇曬你啲相
呢啲一定要瘋狂retweet比多啲外國人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞