岑敖暉 : 為了參選,我正在辦理放棄美國國籍的手續。

583 回覆
2626 Like 93 Dislike
你唔好咁痴線啦
Bno都唔係英藉 睇黎你要留意多d

同埋另外奶共派有機會佢地個d係citizenship 唔係perm,perm就係有哂國民福利,cizitenship通常係工作權居留權+少少19基本權利only
危害國家安全,勾結外國勢力,請解釋何事去美國見政客,推動制裁
我都識寫啦
真香港人
佢鍾意dq咪dq你,洗鬼藉口
bno平權咪係囉 如果平權到咪冇人參選到?
《立法會條例》[12] 就獲提名為地方選區及功能界別的候選人的資格作出規定:

(a)就地方選區而言,符合以下條件的人方有資格獲提名為某地方選區的候選人:年滿21歲;已登記為該選區的選民並有資格如此登記;並未有憑藉該條例第39條[13] 及任何其他法律喪失獲選為議員的資格;在緊接提名前的3年內通常在香港居住;以及是香港特區永久性居民中的中國公民,並且沒有中華人民共和國以外的國家的居留權;及

(b)就功能界別而言,有關準則基本上相同,但獲提名為某功能界別(區議會功能界別除外)候選人的人,必須令該功能界別的選舉主任[14] 信納他與該功能界別有密切聯繫。一如上文闡述,獲提名代表該條例第37(3)條所列的12個功能界別的人獲豁免於國籍/居留權規定
本身收左美國佬錢 點會拎唔返
諗起周庭 當年都係放棄英藉之後DQ
睇到又放棄美藉 又賣樓 玩議會戰線
唔評論值唔值 係有點感慨
之前十幾年 議會線到底做緊咩
果班泛民好多未入立法會前夠有外國passport
果啲又浪漫主義?
屌你咩
講緊三代內有美籍可拎綠卡
做場戲姐
佢老豆老母有美藉
有美國護照可以係國際做更多野架
如果要打長線 我真心唔認同放棄外國藉

但我都尊重手足呢個決定
一齊生於斯 長於斯 死於斯
唔好傻, 同GPHONE一齊打國際線最好
選立法會 選贏左好有著數
講撚到要去戰場咁
大把香港人冇美藉啦
你咪endorse 一個去選,唔得?
你就係想自己袋份糧
中共話係就係,罪名莫須有
望都望佢父母有美藉
咪撚癲啦
保留美國passport更有用
我真係以為要支持罷先投....
請為LGBT community發聲
放棄美藉係放棄所有?
呢d 係從政基本野啦下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞