岑敖暉 : 為了參選,我正在辦理放棄美國國籍的手續。

583 回覆
2626 Like 93 Dislike
收皮啦死大陸仔
係啦係啦
我美洲大陸
你呢?
選舉冇用又個個仆去選?
我係睇唔過眼,點解講到放棄美藉係一個好大犧牲
流亡外國個班義士係咪就有著數?
大班友比狗打到仆街啦,有d 人犧牲埋條命tim
拎放棄美藉黎講做乜
點解要鬥呢啲野,仲要鬥得咁難睇?
係咪 high 咗冰?
佢係頭面人物 國安法殺㺫黎要拉佢 唔通仲叫佢留低?
你都戇尻既 如果決心要走 有無美藉都留唔住佢啦
有得入閘先算
唔好啦lester
做得好
生係香港人
死係香港鬼
留底有用之身好過
2016年立法會選舉真係好搞笑
https://lih.kg/2072879
唔好呀
諗起周庭,放棄英藉,最後呢⋯⋯
未選先DQ咁點?
唔好痴線啦
咪撚咁痴線啦
流亡

呢個環境 唔係再講尊重唔尊重
係講贏輸
對家打晒開口牌
講鬥爭意識 要有黨性要有意志
你仲喺度玩浪漫主義 輸成條街
Respect
直選議員必須要無外國國籍,但好似無話候選人都要無外國國籍⋯hmmm⋯希望有高手指教
Block 你老母臭西咩
有料就反駁
(後續)
港獨之父: (岑敖暉)還是做你的美國人吧
https://lih.kg/2072940

連CY手足都直線叫佢唔好棄美藉
唔放棄點參選賺政治利益,賺人民幣,香港人太天真
流亡海外嘅手足你都識講係「流亡」、落難做「難民」,要尋求政治庇護,啲公民權利同生活條件唔同,佢佢真係玄門正宗因為當地出生而得到嘅美籍,可以隨時光明正大咁返去,比起香港好多人狗衝緊bno,或者努力諗移民,更加得來不易。

佢放棄左他日佢要走佬就同其他手足一樣係「流亡」。 (以上巴打有搵過資料係真係一選擇放棄就不能逆轉)

我認同佢参選第一句,就大大聲講放棄美籍,好似強調自己犧牲,擺明煽情mode,
但老老豆豆,選舉工程又不能太平實、喧染下感情色彩。

當然,你講得岩大把手足流亡海外不在講,仲有義士被殺被打,定罪可能走都走唔到,但正係每個人選擇付出同揹嘅包袱都唔同,我又唔覺得佢係帶起批鬥其他人唔夠偉大喎,
而佢大可以唔衝動放棄美籍,繼續用其他方法去為香港付出拎光環,出事始終有條後路比自己返美國繼續抗爭架!

係,真係選到入去,佢係有糧出(每月近100k),唔是做義工,
但呢個時勢,4年議員人工福利同講緊美籍呢個逃生門,我都係覺後者重要啲。

你諗下長毛都俾人屌佢做議員人工高,都唔願意放棄佢個公屋啦,佢理由係無信心每次都當選議員。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞