IT討論區(87) 幾時先有offer呀

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
yes
老老實實 邊有咁多叻人 主流都係avg (即係水皮)
真係叻嘅人就可以帶住佢地 等自己做少d 成條team又有output
有錢齊齊搵 叻就搵多d 大家happy
我都想請我地依啲avg人,但係我地好多interview完都無回音係咩玩法?
可以去匯豐
佢有一套,比市價高少少
再加好多benefit
你出去最少+10%先on par

一個唔小心就做幾年
匯豐請人再講
一個唔小心就比人裁左

利申:識朋友做IT比匯豐裁左
出現得係果度就預左有相關風險
IT fg想問下
依家有兩個offer
細公司(~50人)20k web developer
中公司(~200人) 19k trainee 做solution consulting

間細公司感覺上young d同會welcome用新tech
中公司就冇咁多機會做development

應該點揀好
唔係咁諗既
做完有外資bank exp
可以轉返local/中資bank做
始終香港銀行業都好難玩完
匯豐咁出名裁員
FG入去儲下經驗寫靚cv算啦, 做到4,50比人裁走都唔知點搞
邊間近屋企就選邊間
做得呢行就預左會俾人炒
好似幾好食
可惜佢係烘 唔係高溫
我覺得有得搞
19k 同20k寫落CV係咪分別唔大定要睇公司名
兩條唔同path嚟, 睇你想行邊條路嚟揀啦
web developer係打code
solution consulting係做PM果類manage project, 要成日對人開會
即係都自動 但唔搞串燒 淨係呢樣?
我覺得eventually多種類 但係initialize少種類個時 可以用呢啲少見既做gimmick
其實興趣係打code, 但我覺得做consulting好似發展會好D (唔知係咪), 所以掙扎緊...
係嘅 但啲機嘅價值其實同種類直接掛勾
硬件無改變 軟件寫多個procedure json都加多成千銀
硬件無改變 軟件寫多個procedure json都加多成千銀
但氣炸應該煮唔到呢啲 所以硬件會有啲唔同
(手巴mode)返工為咩呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞