警告:Android 用戶請停止使用 Brave 瀏覽器

86 回覆
38 Like 5 Dislike
hkmap live 推薦
蓮燈囝燈死埋個Browser

利申:非IT狗 唔識IT嘢
Brave剛剛話佢地已經fix 左
有同Binance合作
不過其實Reddit都有中資成份
有乜嘢係冇 不如話
用 firefox
連登仔好鍾意用,前排仲見到有人推薦
實在太好,跟風冇腦一族 立即收晒皮
duckduckgo la
蠢人一向佔大多數
vivaldi
咪又係 chromium 底

用 firefox
手足 果然識貨
https://vivaldi.com/zh-hant/
唔 open source
PC版呢?
老老豆豆 brave, opera之類嘅browser都係chromium 底,點解唔直接用Google Chrome?又唔會係快啲

(可以直接用Chromium嘅,但係要手動download update同無licensed嘅codec, 即係冇得播mp4,所以建議用最接近嘅Google Chrome)

想要唔同嘅速度嘅browser直接用唔同engine 嘅browser 啦 (firefox嘅gecko, 舊edge嘅EdgeHTML)
個人經驗新edge快過chrome
Vivaldi個UI做到嘅嘢,chrome要裝好多plugin先做到

同埋有啲人只係唔鍾意Google,chromium雖然都係google開發,但至少open source,冇咁易做手腳
Google Chrome Sucks
brave 最主要係改變左廣告模式,你可以唔睇廣告,亦可選擇睇廣告收錢,收益可以捐畀你去開既網站

之於其此以外.......佢係一個好普通既chrome browser
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞