大家彈過鋼琴最難嘅歌係咩?

122 回覆
1 Like 9 Dislike
Beethoven – Moonlight Sonata 3rd Movement
同意,五線譜上嘅音符係死嘅,但令到音符有生氣,係靠演奏者點演繹,係演奏者令樂譜同音符有生命,情感投入係至為重要

一直都覺得:藝術無分優劣,能夠分優劣嘅只係學科而非藝術(完整地完成一首曲為標準)

鋼琴(其他樂器,甚至其他藝術),只有相似嘅風格,無100%相同嘅風格

利申:彈琴得五級,高中無再彈了
去到演奏級程度,都無話難唔難嘅,都係睇自己有無心機練。

首歌你鍾意,有心機練就會練成;唔鐘意嘅,無心機就會覺得好難好難。

好似post主首black key,個人麻麻地呢首,聽還可以,彈就不了,就會覺得好困難。但waterfall etude, 同etude op10 no4 自己鍾意嘅,就覺得唔難,好快上手。
john coltrane - giant steps
solo好難諗
jazz,我好想征服tea for two,但好懶練,只係彈左頭2頁
[url]網址[/url] 有更多technique難嘅歌等緊你去發掘,呢首啲Arpeggios(後面)比black key更癲,更快,更唔就手,有時仲要左手run, 左手伴奏又要keep住chromatic line!
補番網址song: Tea for two

https://youtu.be/kACt0FM0Kf8

後面真係好難,仲要keep住好輕鬆嘅氣氛。
我明 同埋我已經準備好
我嘅肌肉已經好勁 咩速度 耐力 爆發力都有
Wanderer fantasy
諗返起個陣仲要兩個月內起歌
OP25 no.12
liszt all
katy perry hot and cold
學咗幾耐琴?
唔記得了 好似小學玩到初中就無玩
岩岩先玩番
繼續吹
Rach 2 (我覺得2nd 3rd mov equally difficult)
Beethoven 110 (本人最鐘意嘅beethoven sonata)
Schumann Fantasie in C (2nd movement coda)

但係冇話邊一首係最難,因為每一首都有佢地難嘅位
Franz Liszt - Dream Of Love
我都試緊不過有啲位連用邊隻手指都唔係好知
簡單
做咩姐你
返工冇時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞