大家彈過鋼琴最難嘅歌係咩?

122 回覆
1 Like 9 Dislike
我明

但我覺得佢係難再撞音嗰一part
要彈好佢唔係咁難
同埋冇乜技術要求
每個人詮釋嘅方法都唔同

我每次彈都會有唔同嘅感覺

所以我唔會set死自己

因為我用感情彈琴
you know my feel bro

我份人好L直接

唔好介意我咁講

我覺得pop music 真係垃圾
俾TG交流下

大家心中嘅perfect唔同

我就覺得自己可以去到perfect,
只係要多啲時間.

black key 唔係唔易 而係好L難
唔記得講

我5級樂理 distinction

唔係想講啲咩
純粹想表達
我對音樂真係好有熱誠
我怕佢錄完出黎播個速度嚇撚死你咋
我嘅速度大概係李雲迪嘅8成
李雲迪彈Chopin 係好,但有其他pianists 更好,你可以聽下其他pianists
例如:
Zimmerman(佢彈ballades 一流)
Rafal Blechacz
新星有Kate Liu (佢Chopin competition 都有彈black key, I think it’s the best interpretation so far)
kate liu 首 black key 有聽過 都ok
不過冇乜力量

可能我本身有做gym 都有返咁上下大隻
力量比較強
你應該係Chopin 迷,請唔好介意我講多啲我對Chopin 嘅睇法,因為我都好迷Chopin

其實Chopin 嘅彈法都幾controversial, 我覺得play Chopin 要當自己體弱多病,手無搏雞之力咁彈, even in Heroic Polonaise 都唔應該太powerful, 但問題嚟喇,點樣可以柔弱地present 到Chopin 嗰種patriot 嘅激動

彈Chopin 我會當自己身處異鄉,好渴望回國但返唔到,好思鄉,好哀愁咁樣,好似Chopin 掛住Warsaw 一樣

唔知你有無聽過 Andante Spianato and Grand Polonaise op22, 勁正,你聽完實知我講乜

再聽下Chopin 晚年作品(eg nocturne no.17 in B major),同早年嗰啲極大分別,你會feel 到Chopin 深知自己無可能返到去華沙嗰種死心同絕望,要小心啲,嗰種思鄉同絕望令你聽完勁愁
我都有研究過佢歷史

但我鍾意用我嘅人生經歷去彈出嚟

做返自己先係最好
就咁行去放喺鋪頭啲琴度彈?定係租?
識人
所以唔使租
the sound of music
呢首歌幾得意
第四首 好難 成日彈完頭三首就算
就係想講呢首
留名學野
有冇人有興趣四手聯彈?

The waltz of the flowers
試下Beethoven hammerklavier movement 4
次次聽佢嘅scherzo no.4 都有依種感覺,由絕望變到接受,再死前喺情緒作最後嘅爆發

我都好迷chopin但真係太懶練琴,首nocturne op.48 no.1 練極都練唔好,左手d chord永遠都太重手
op.48 no.1 我自己都係彈極都彈唔好,可能我唔太get 到op48 no1 個meaning behind, 反而我勁鐘意op.48 no.2, 聽到打冷震,有種tyranny,不能反抗嘅感覺
見你講過咁正,陣間夜啲聽吓scherzo no.4 先
自己無乜研究過Chopin 4首scherzi, 係好耐之前彈過scherzo no.3, 之後無彈過 scherzo好似missed 咗好多嘢咁
https://youtu.be/LhInwkq4nAw

利申: 未彈過,超過彈呢首嘢嘅年齢
淨係學pop 覺得自己冇資格講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞