大家彈過鋼琴最難嘅歌係咩?

122 回覆
1 Like 9 Dislike
點解唔學古典?

經濟問題?
25歲先黎做學神 冇信心彈到古典
其實彈流行曲童古典冇分年紀

我中5先學都係咁
你只要有信心就得

同埋古典有時都簡單過pop music
試緊maple leaf rug 彈到手都斷
但上網啲人話呢首係ragtime music入面算係好易彈
一講後就後悔冇早d學琴
小星星
我都係
variation?
大部分都八度同chord
so essay
我學咗琴十幾年
中間幾年尤其7-8級覺得好簡單自己master到好多野

但到演奏級,我連sonatina都覺得自己唔得
唔係彈咩音/大細聲嘅問題
係個音色嘅表達,手型點製造啲音色
點表達grand/elegant/調皮/憂愁嘅情感
身體如何去表達composer想要嘅情感
Sonata, nocturne講緊咩故事、氣門
多到我唔識講

已經唔係幾多級、咩分可以表達
到一個點係重頭學琴,手指點碰觸琴鍵,用咩力
係好深刻好新穎嘅感覺

一開始會覺得難,到中間覺得簡單,到最後...所有野都好難。因為所追求嘅已經唔一樣,學琴要謙虛,因為冇人彈到「完美」嘅樂章。

我一直覺得嚟d先係一個鋼琴演奏者應有嘅態度

利申先:準備LTCL中
moonlight 3rd

被老母逼住學咗十幾年,而家冇人逼自己又想彈翻
The Lark
放棄左
嚟首正!
我唔同意你話要當自己手無搏雞之力咁彈
當然蕭邦自己可能真係冇乜力
但佢部琴有特別嘅setting
令到琴鍵重量極細
所以佢嘅powerful threshold 比我地低
佢嘅搏雞之力可能同我出盡奶力一樣
如果你部琴冇搞過setting
刻意做到自己太輕柔
反而弄巧成拙
好認同,刻意做到輕柔會好做作,好彩你講一講,我都無留意呢一點,我要再分析一下
我以前讀Music 嗰時,記得professor 略略提過話Chopin 唔喜歡部鋼琴大聲同埋啲banging sound, 即係kinda like slamming into the piano keys, because it sounds like dog barking, 所以佢自己部琴好輕,所以我有疑問應唔應該模仿返嗰聲
所謂部琴好輕
我嘅認識係將key weight 較得輕啲
而key weight 比較輕
會比較易控制到我每下input都啱啱好發出聲
而唔會用多咗力製造機械聲
我諗你指嘅dog barking係呢個意思

有種講法甚至係話
用digital piano 反而可以俾一般用家輕而易舉調校到好似簫邦部琴咁
我冇記錯係喺fundamentals of piano practice 度提過
本書雖然有啲奇怪,但不妨一睇

一切隨心
你咁多限制自己
咁樣就唔係彈琴
研究彈琴技巧
演譯番作曲家原本想表達嘅意境
咁都唔算彈琴?
我覺得研究彈琴技巧冇問題

但係唔應該以佢嘅意境彈,因為當所有人都學佢嘅時候,就變得冇獨特性,個人風格,人同電腦最大嘅分別就係有創造力,

所以只有用返自己嘅先係最好

除非你話要參加鋼琴大賽 , 而人哋又要你彈返佢嘅感覺
大家想唔想玩比賽?
不服來辯
Animenz編既unravel 斷斷續續練左半年都彈唔好同彈唔到
咁係你廢
啱,但我覺得就算比賽,都應該彈自己心入面嘅聲。蕭邦都有句just play the way you feel,所以唔好咁拘泥於”original style”,而所謂original style都好主觀。

比賽/舞台係一個機會俾你分享自己對首歌嘅演繹,winner都只係因為佢嘅演繹啱大家口味。nonwinner唔代表難聽,只係口味不合。

(你覺得難聽,唔代表其他人覺得難聽,而performer演繹得,就姐係佢覺得that should be played in this way,既然有人覺得好聽,姐係佢嘅演繹不是難聽,所以唔好話人演繹難聽

Btw講番最難,我上年練咗Rachmaninoff piano concerto no.3 in d minor first movement,音黎講唔算難嘅,都練到去心中嘅原速了,(更難嘅係second, third movement,不過睇到密密麻麻嘅音已經滴汗,未ready去慢慢搵音練

我都係中1先學琴,中6就無再學了,覺得technique嘅野要自己練,musical sense要多聽再自己消化。既然大家都係半個self-learner,不妨交流多啲
最近有啲想練Rachmaninoff piano sonata no.2, 係現場聽完人地演繹真係好震撼,同YouTube/網上聽差好遠,真係建議大家聽現場!聽online會聽壞耳

個種深厚嘅harmony超正,配上大會堂嘅環境,個聲去得好遠。

(個日同場,rach sonata之前聽埋另一個人彈Chopin four ballades,個聲去唔到好遠,真係差啲,舞台彈琴真係要識得跟隨現場環境去調節自己嘅彈法,舞台唔同屋低,大好多,個聲係要傳去好空曠嘅空間,唔係彈俾自己聽!呢樣野又係要訓練多啲)

姐係成日聽到有啲performer演繹係幾好,有自己想法,但可惜現場嘅效果差啲,因為唔夠深遠,聽落有啲飄,聽眾就捉唔緊個感覺。

純分享~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞