大家彈過鋼琴最難嘅歌係咩?

122 回覆
1 Like 9 Dislike
麻煩大家順便post自己學咗幾多年
有隻雀仔跌落水
唔撚使彈 我直接唱都得
Hot cross bun
sor 未聽過
仲有冇其他人 不服來辯
Bang bang bang
呢啲歌好X

古典先係最好

你呢啲行埋一邊
自學?
可以咁講

我一個月只上四堂

仲要只係講考試野

OP10No5係我自己練 用咗3個月

我一星期最多練到一兩日 每次3-4hours

所以好撚勁

進步得咁快

垃圾八級都可以收下皮

啲人為考慮而考試

我就真心愛音樂

點同我比

同埋我唔係天才 我靠努力

利申 中五先開始學
Freedom Dive
好毒 不了
海浪
本身好奇入黎睇下有咩關於鋼琴嘅學術性討論
點知越睇越火,原來樓主條on9咁撚臭串,人地分享咩歌都要比條柒頭樓主串一鑊,一味自己啱撚哂,自己最叻最大咁。
即使我有彈開古典,都唔會覺得其他風格不值尊重

總之樓主個格差到爆
未聽過
其實我冇惡意,上得連登就係要派下膠
我完全冇人身攻擊過,唔鍾意你可以走

至於你話我其他風格唔尊重,我都好尊重其他音樂,我只係講個事實出嚟㗎,同埋覺得古典先係最純粹音樂
死窮閪
你咁講首etude 都算公廁啦
Chopin sonata no.3 in B minor
Chopin etude op.25 no.4 and no.6, op.10 no.2
Chopin Ballade no.4 (the coda is INSANE!!)
介唔介意錄黎等我評吓?自學彈Chopin 好難做到perfect, 大把detail 位執,先唔講style (Chopin 種style 好elusive) , black key etude 絕對唔易,你要做到嗰種fluency 同smoothness 都已經required a lot of skills
我唔係咁認為

大家嘅境界根本就唔同

你見有幾多人真係可以彈到練習曲

我識得一個人學咗廿幾年 淨係覺得嗰兩首étude

我打個比喻

一個係好撚高級嘅公廁 只有勁嘅人先入得到
而另一個就係好撚廢 個個都可以去
好撚污糟嘅公廁

週街都聽到secret 所以攞嚟比都冇意義
我的確係

有冇錢唔係重要
最緊要有冇心
我呢啲先天環境咁差
已經好L勁
呢首一啲都唔入門,當然你話就咁彈啱哂音就好簡單,但你overall 3個movements 黎睇,要做到嗰種coherence 係唔簡單
仲有in terms of sonata, moonlight mov.1 係一種突破(喺late classical period 嗰時,你可以當係John Cage 4’33” 嗰種突破),你要保留古典味道但要加插romantic 嘅嘢落去,一啲都唔簡單
其實我個人覺得20th century or even contemporary music 先最難彈,撞音,atonality... 好難捉摸到個flow
You should know what I mean if you have ever played 20th century music before
To be honest, don’t tell people you hate pop music even if you actually hate it....
利申:對流行音樂甚至20th century 無好感,甚至hate it, 但我唔會高調講,喺人面前我都會話 ‘ya, I think it’s good, I like it, but I am not quite sure if I will listen to it all day’
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞