Virtual Youtubers討論區(18)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
咁正常聽得入耳又佔好多
靠把聲好聽搭救既唔少同埋好多都只係v家,動漫歌
https://hanagumo.jp/
vtuber引退但係都開個人網頁
不定期會有創作咁話,仲要係原會長個中之人出post講
輝夜大小姐最新個集跳索蘭舞 腦入面自動出現PP天使
想玩尊媽推個個
唱見轉職嗰啲算唔算
柊優花 → 天神子兎音
鹿乃 → 鹿乃
*菜乃 → 童田明治
弟の姉 → 乙女おと
首先佢地好鍾意唱k 因為冇乜好做 特別鄉下果d地方
然後佢地唱k部機會逐個音同你計分 又會教你d技巧 所以唱得多就會好撚勁
卡拉OK係日本人發明
簡單講,就係其貌不揚嘅宅女
vtuber呢項發明打救咗唔少人

不過大家唔好忘記
vtuber背後仲有畫師、技術人員
係一整個團隊嚟
呢啲無名英雄先至係
令到人物栩栩如生嘅精髓
男仔頭AI
英雄畫師同mod果d都係比錢買斷
做vtuber冇你想像咁難
個人勢冇技術人員幫都做到唔少野
其實己經係第2個人物黎
咁係個軟件本身整得好
但到有問題出現時
你都係要搵技術人員
冇人整呢啲嘢嘅係唔會有今日咁方便
唔好當啲技術人員係condom
一個人自己搞掂晒嗰啲
唔係冇技術人員,只係佢自己做埋
餅嘰係我其中一個令我嘅人 睇佢啲建模直播同所有野3D一腳踢仲要做埋V 不斷自己整衫改模 一個女仔咁都幾勁
日本嘅技術宅真係好勁
香港啲死港女真係冇得比
我都好想搵返個技術宅女做女友
日日同佢技術交流
晨早咁做咪唔洗被人負皮囉
up乜野condom我想講做vtuber,個門檻同背後冇你想像同需要咁多技術人員,
因為唔係間間公司都用自己既軟件
當然啦龍頭果幾間企業勢會多d人手

vtuber部分企業勢同你叫間it公式寫個程式比你一樣,中間de完bug
賣左比你,你試完收左貨之後,除非有咩好重大既bug,大家一買一賣完就冇關係

以3d mod為例,2間大企業既3d都係外包,

vtuber最難既建模,最需要技術既野外包左

3d動作捕捉好睇器材
定係你講既技術人員係指係背後幫手reset個mod同幫手操作obs果d

我又唔覺得要用到"英雄"去稱呼同埋咁我唔覺佢地係英雄你又唔好扭曲到我話佢地係condom
佢都算係業界既頂點之一佢生既mod都好勁
自己出埋箱 全能
泳裝
即使個軟件係買斷
唔代表寫軟件嘅人冇用心
甚至於發明呢種技術嘅人
佢哋都係構成整個行業嘅核心人物
我只係想講,唔好因為人哋收費
就抹殺咗人哋嘅努力
vtuber係一個大嘅行業嚟
入面有好多唔同嘅分工
先可以誕生到一個人物出嚟
今到個軟件易用,令更多人入行
成件事背後有好多人付出過
唔好因為軟件易用咗
又或者因為人哋收咗你錢
就忘記付出過嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞