[快轉美金]龍門冰室宣布接受以美金付款

582 回覆
2201 Like 70 Dislike
兒登好撚多傻鳩係選擇性失明

夠膽講佢地應該手上連一蚊美金都冇先會咁

美金唔流通,你點鼓勵啲人換左美金呀。

超市唔撚收,拎住十皮美金都冇撚用啦
真係想推美金
應該要有散紙找先得
全世界都100蚊
龍門又做無謂野都可以咁多粉撐
因為你杜絕唔到港紙流通就係咁簡單,你去澳門比港紙收到澳幣你點諗?Gresham's Law就係咁,永遠keep 有價值嘅貨幣冇呃鳩你。
你想用美金收港紙咁醒阻你唔到
你定義港紙係良品 已經同龍門/美金手足既mindset相反
換得美金 肯拎出黎用既人
係相信港元靠唔住先會咁做

你信政府唔驚既 一蚊hkd都唔洗換
你有你hkd 我有我usd 為咩要用自己角度眨低龍門個計劃

我係定義美金係良呀,所以keep 美金洗走啲港幣,明唔明呀?洗走啲劣幣呀
如果所有人一開始連換都唔換 點keep
所以鼓勵人換美金咪得囉,點解要道人哋使美金咁撚仆街?
你一次淨係換20usd?
然後換幾多都洗撚曬俾龍門?
屌懶得喺度勸世
大家繼續將啲美金使出去啦
啱 希望老細睇到
咁你成個市場都未流通,冇呢個趨勢,係囚徒困境下,商家唔會on99食匯率,消費者又會驚換撚完,日常用唔到,又要換番轉頭。

有人行出黎take個risk, 如果流通唔到,佢收哂美金,但要承受換番港幣去找數既匯率呀。
租金/來貨/出糧,最撚無風險就係統一純用港幣,一切風險對沖哂。

而家有商家肯出黎帶頭take risk, 之後如果做得起個風氣,全港7成商鋪收美金,自然找美金/美金出糧/美金比租都係好撚自然既事。
駁唔到就駁唔到啦
龍門20usd就上綱上線話叫人洗曬所有美金

如果有間地產商企出黎 話收美金買樓 但回贈同回佣用港紙
你再屌柒佢啦撚屌
到時,唔係抗共陣營換美金添呀,全港一齊換呀。去旅行都唔洗再另外換。
又唔怕拎住美金生活唔到。
你本身唔洗用錢食飯?
你而家仲留起幾萬蚊港幣,為咩?隨時啲港幣會變0喎。

因為呢一刻唔揸住港幣你生活唔到呀

所以要take risk拎住啲隨時變0既港幣呀!

如果有方法全港所有消費都係美金交易,咁我唔使take risk 揸港幣,可以放心換哂做美金啦!!!

明唔明呀
龍門用小額做推廣
你俾足20usd 最多找番十幾廿蚊hkd俾你

你自己諗下係你無限放大你個risk 定係全世界都唔明你
單機啦撚樣
快快死全家
幾時輪到bitcoin
人地精算出身
點同
屋企全部100蚊紙
【貶值預期】遠期港元反映市場料港元貶值
https://lih.kg/2039571
我就係話龍門咁做係好呀,佢咁做,如果成功推廣,全香港人都可以好放心換哂美金,唔需要揸港幣!

就算失敗,坦白講,係龍門自己損手爛腳,要食匯率風險。我地小市民換,可能一百幾十,佢成個營業額既錢要換番做港幣黎找數,邊個賠番個匯率風險比佢??

啲網絡垃圾淨係識抨擊,人地冇受你薪架,唔洗聽你點。

你咁叻咪拎自己個名去搞商業登記,用自己個名去租鋪頭,去搞一間黃店出黎,一齊推廣美金囉(記得唱定幾十萬散銀找錢喎)

批評好容易,唔係食稅收既,都要比你抨擊,痴撚線。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞