[快轉美金]龍門冰室宣布接受以美金付款

582 回覆
2201 Like 70 Dislike
去得龍門食野就已經換咗美金,有乜推廣作用?
相反,喺香港生活冇可能完全罷用港幣,即係點都要有流動資金喺手。

係應該勸大家將港紙拎來做市場交易,美金係拎嚟儲存
下一步,美元流通量大左,就開始optional用美金出糧!!!
港幣遲早會比大陸佬玩爛
因為大陸佬宜家極需要美金
而港幣係等於美金代用劵
所以大陸佬一定會用癈紙黎換港幣
再轉返做美金然後走人

轉用其他貨幣始終要時間習慣
所以初期最好用少額交易黎適應
捐失一百幾十都係有限錢姐
去得龍門食野就已經換咗美金,有乜推廣作用?

你up乜呀
你本身唔換美金
點去龍門用美金呀大哥
咁你想去龍門玩美金 咪要換美金囉
有幾難明呀
咪係 真係勁仆街
咪係 幫佢真係on9
而且又冇人迫佢用
計完條數唔喜歡咪用港紙囉
人地收完你美金
仲要用番港紙入材料
計下條數都知佢蝕多過想賺你匯率啦
八達通都要收商戶3%手續費
加多句囉:為振興香港經濟,歡迎外地遊客及香港市民以美元付欵
即係你覺得有人為咗食龍門去換美金?想去食龍門一樣可以比港紙,法定一定要收港紙喎。咁唱美金嘅必要性喺邊?宣傳喺邊?
識玩
無咩點,等大家習慣換外幣,真係港紙爆嘅時候多一重保障
早餐$5
午餐$8
晚餐$10
如果全港所有商鋪都用美金,我出糧就一蚊不留,換哂做美金啦。

而家仲要留啲港幣係因為生活圈都仲未流通
其實龍門冰室真係好識做生意 一路到尾佢都好識玩
佢本意係好 但又唔找美金好似有d怪

不如索性直接出個menu 全部賣$10或者$20美金餐 咁咪唔洗找黎找去 又可以推廣多d人用美金
首先
你可選擇照俾港紙 無人逼你

其次
如果你死唔認為 “無人會為咗食龍門去換美金“
咁無人說服到你
你可以唔參與依個計劃
但你唔可以否定有佢對其他有吸引力
而否定佢既可行性

第三
唔好打稻草人 無人講緊龍門係推廣“唱美金既必要性“ 佢只係推廣緊“持有美金作為流動資金既可行性“

諗清楚先為拗而拋
必須加許 貴啲都要撐

有得執匯水會令其他黃店有更大誘因去轉

P Fund間間都用美金結算
咁如果比港紙都得,咁喺龍門比美金有乜撚嘢吸引力呀?你明未
如果全港所有商鋪都用美金,我出糧就一蚊不留,換哂做美金啦。

而家仲要留啲港幣係因為生活圈都仲未流通
找換店
痴根
對你無吸引力=對全世界都無吸引力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞