強心針:中共計晒數?睇番以前政策,從來冇計晒數哩樣嘢。

123 回覆
611 Like 7 Dislike
中共啲大政策,好聽啲叫宏觀,唔好聽叫冇關顧到細節位,詐聽好勁、直擊問題,實則在實施後極多問題出現。
最經典例子:
一孩政策 —>人口老化,且極嚴重;男女比例嚴重不均
城鎮發展 —> 留守兒童、農業收皮(需入口糧食)

文革練鐵我就唔講啦,歡迎舉出其他政策。

計晒數?
冇穩賺生意,都冇穩贏策略。
數就一定計咗,但中共對未來會洐生嘅其他問題,可能知,但佢哋係完全唔撚理嘅。
唔好太灰,中共計數一向好差,陳同佳之冤可見。
中共做嘢:一針見血,但後遺症一筐筐,而且係完全解決唔到。

人口老化,男女不平均,而家唔覺,未來啲問題會慢慢浮現。
香港人口老化尚有前人啲儲備可以燒,中國貧窮人口咁多,點撚樣解決?
中共係完全係到時先算feel
中共做嘢,不嬲係咁,好理想化,但啲深層次嘢完全冇諗過。
唔好太睇高中共。
當年文革後遺症:官全部學歷唔夠,eg習大大,所以好多嘢佢哋諗唔到咁全面。
錯字:陳同佳之亂
佢已經唔係一針見血,係一棍扑死。

唉,地獄鬼國,如果無權力保護你,你就係權力的犧牲品。
小學雞治國,邊有數計,唔滅國就奇。
大致上中共嘅政策都係得個名威,
實際上要背後勁多人幫佢塗脂抹粉同執屎
啲所謂專家一個二個都只有知識但冇意志,
個個為左生存搵食連質疑中共都做唔出(同時對唔係主子嘅歐美就不斷吠)

而家玩埋戰狼式外交連門面都費事做
西部大開發算唔算?
廿幾年好似冇咩聲氣
不嬲亂黎
中共好興玩實驗城市架
呢個市玩死咗咪玩第二個市
有埋口號你叫摸著石頭過河
認同
但你都識講 佢一步到位 只係唔理後果
國安法係可以一野打沉香港人
至於佢既後果 可能幾年或幾十年後先浮現 咁就太遲
以前果班玩開政治既人計曬數我都信,小學雞我相信計都計錯曬
好多極權政府咁 以為咩都計到
最後㩒到一爆就大大鑊
我諗係上層啲人主要為自己利益打算,有咩好政策諗到都唔會提出,掂既功勞俾左領導,唔掂既自己揹鑊,做太監靜靜地撈下油水仲好啦
到最後敢大刀闊斧推政策既人係咩質素大家都知,下面啲人覺得有問題又唔出聲,如果係點大家見到
一孩政策 - 方便監控
留守兒童 - 制造更多豬
你當國際死?
同埋今次影響唔會係十年八年後
我唔會對國際有太大期望囉
比你百國聯合抵制 制裁 都唔係一年半載可以消耗哂d儲備
已經係最理想既情況
制裁伊朗都已經唔係個個跟 更何況支那咁大舊肥肉
計錯晒數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞