撻唔撻訂好

366 回覆
528 Like 39 Dislike
清做左幾多成按揭?
6成再發展商2按
唔差啦!首期都唔少野
樓價升時 自用幾時入市都得
因為按完轉按又套現

但係樓價跌時
如果未來是現價80%,你按90%
咁你係永遠都轉唔到按
仲一直負資產10%

不過香港樓又真係好難會跌
清好彩有1000萬高成數plan 咋,唔係過左頭3年你就會後悔點解唔撻
不過而家過左海就神仙
定之後泥足深陷, 還極都還唔完啲債
你老豆都出到口,你仲去....
本地/世界經濟政治因素都係歷史性動盪嘅時候.....
樓價一路都喺好高位一路都冇向下調整, 但係呢一兩年都冇乜上升空間.....

上唔到車真係咁緊要?
工作穩唔穩定?
樓價向下跌返一半你頂唔頂到?

理志咁諗呢個時候冇理由搏, 就算將來真係奇蹟出現樓價繼續向上,你上唔到車,你而家撻訂決定都係好合理, 冇得怨
反而你而家夾萬感情用事唔埋客觀事實夾萬上馬, 同一個長賭必輸嘅賭徒一樣心態
睇定啲 未必需要撻 大不了出租俾人供 幫下手
你真係唔撚識wo
呢個年代仲邊有人hold層樓30年
一睇就知冇樓一族啦
咁多年通漲加人工,都要供30年,都算萬中無一
拿,講就簡單。
佢講緊70萬係佢3年儲既錢
你呢d有錢人話撻就撻姐
呢個就係理性同感性之間的選擇

應該再諗埋你份工會唔會受而大環境影響
而家買樓又要睇好多野 上升空間又幾多
如果30K一呎 有幾多人都真係會入(我都知有錢人多
我寧願痴屋企人住 有筆錢去泰國算
你睇好後市咪去馬
on 9 advice
我唔受惠呢個政策架 不過真係差d要被撻訂
取消睇樓都可以用黎做新聞
一定少啦 仲要係老豆開聲
買咗邊件?呎價大約幾錢?
買貴好多就諗諗
廢淡啲飛機文
【明報專訊】正當外界擔心全國人大制訂港區國安法會衝擊樓市,有上車客反而擔心「遲買會貴」,不惜不睇樓入市。美聯物業高級分區營業經理鍾家豪表示,有關單位為荃灣中心14座高層D室,實用324方呎,原業主以490萬元放售,並可預約睇樓,並獲上車客垂青,但買賣雙方多次協調睇樓時間亦未成功,而上車客擔心業主會加價,決定不睇樓入市,議價後以482萬元成交,折價實呎14,877元。原業主2013年9月以247萬元購入,持貨逾6年,帳面獲利235萬元,物業升值95%。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞