大學畢業後去台灣讀一年碩士作為升學移民,可唔可行?

239 回覆
122 Like 15 Dislike
台灣冇taught master,都係兩年制起既research master
Taught master係英制大學為左賺錢而develop出黎既cash cow
半導體、化工、材料為主
台灣晶圓代工技術暫時係全球第一
想玩技術,學歷門檻至少係EE/化工/Material/Physics/Chem PhD
香港果啲濕鳩Structural,Bachelor都嫌overkill
以前HKIE有條舊Scheme,HD+十年八年經驗就可以考牌,你話技術含量有幾高?
全部低人工到傻,你以為好似香港咁overpaid?
就算你讀埋master,到你退休果日都未必有NTD 40k/month(考到教師既公務員位另計)
電機master fg已經坐底有NTD 40k/month
其實台灣既行業薪酬架構比香港正常好多
社工/CP/Allied Health/Nursing/教師係唔應該咁高人工
醫生(西醫、牙醫、中醫、獸醫)/Engine/IT/Science先值得高人工
are u sure?
講緊社會現象,唔係講人工數字
你講人工數字,咁台灣咩行業都係低(對香港人黎講)
同我同Field thermofluid台灣應該幾難,R&D做唔做,electronic cooling 都應該有得做
https://youtu.be/zrH2EEfW7U8

10:48開始慢慢睇 有講台積電點爭人才 原來要入交通大學電子工程系 仲要係有同台積電有關係既實驗室到做過 先有機會
其實係香港人工太高
係香港洗費太高 (樓)
但外國買樓你最少都二百萬,都係要供最少十年。不過佢哋租樓住多過買樓。如果唔買樓,香港人工係屈機
終於有人講出重點
真係唔知點解連登一提起台灣
就會一大堆人話台灣物價好低超低
係台北 一餐飯一般ntd150up
捷運搭10個站以上ntd60up
買國際牌子因為稅 會仲貴過香港
佢應該會炒埋一份丫嘛?

香港同中國有咩油水係佢吸

佢受唔少中港油水咋?

唔識,真心問
你而家有咩逼你做選擇?
有小朋友深思熟慮啲好

教育方面你可以努力啲俾佢脫離香港制度
大咗送去外國 或者養育成材再等佢有能力去追尋民主國家

環境方面香港同台灣對你構成嘅危險你咪比較下

仇共 咁你快啲走 但香港搵錢快好多 建議你一炮過去西方

民主自由 同上

舒適度 咁台灣身心都應該好嘅 壓力少啲

台妹風景 得閒飛過去好過

你同屋企人詳細比較下啦
唔明點解英國碩士跳唔到?

科目問題?
Exactly
呢堆靠把口既所謂專業,根本唔值咁高人工
美國CP/社工/教師(中小學、幼稚園)好撚低人工,連大部分Allied Health都唔夠Nursing搵得多
香港就靠政府/公營point將人工吊高哂
佢地暗底唔認英國碩士,因為一年制/唔駛入research group做research

台灣碩士跟日本制度
有入學試,普遍都係兩年制
要take十個八個course,入research group做research
最後寫論文,要答辯
可以理解為香港msc既coursework+mphil既research+mphil既thesis
睇錯,當我冇講過

都學到嘢 thanks
點解唔直接讀博?有英國master都唔夠!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞