大學畢業後去台灣讀一年碩士作為升學移民,可唔可行?

239 回覆
122 Like 15 Dislike
要咩quali先入到台積電做 同人工幾多
利申:好羡慕台灣人有台積電
文史哲
商人無得輸,去到邊都生存到

打工就大撚鑊
即走啦
台灣住同食都平

你唔好拎話咩買I phone 都好貴

人地唔會日日買電話
但樓主講升學移民呀嘛最少要月薪42000先得
上網見月入38000先比你係TW工作 一路返工做到第五年要42000先比台灣藉
你自己計吓一個普通臺灣人得30000台幣一個月點生活?
房租 嘢食 要畀屋企人錢
你估你一個月儲幾錢?
你話住同食都平,係香港嘅人工計
去到臺灣就冇咁多人工
房租真係唔平以(我哋角度睇嘅話...
呢個方法理論上係最平
有心理準備無咁好賺或原有生意model 唔work就得
但係咪真係咁易是但搵野讀完返香港2年再過去1年做野就得
自己一個計:
租8000倒啦 單人一個
唔係台北仲平,應該5000 都得
食你當一日3餐 一餐150 台咁上下 已經食到個正餐加少少甜品
我齊頭租當10000 加埋個到13500
加埋就23500 仲有6500 台比你洗
同埋你大學Grad 外國人識講英文唔止30000的
咁計到盡 一個月儲2500港幣(1萬台) 其實難搞
唔求發大達 只求有生活咪岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞