大學畢業後去台灣讀一年碩士作為升學移民,可唔可行?

239 回覆
122 Like 15 Dislike
我有睇你post
知你係台灣人
我意思係各位想去台灣讀書留台嘅人
讀書咁辛苦,係香港搵150萬多啲有幾難
最慘係 時間唔等人 你等得 中共唔等得
我都覺得你哋會好辛苦
你講得冇錯其實講國語有口音真係好大問題
人哋好難會請到外國人除咗英文真係好好先會考慮
Mech engg出身移民去台灣難唔難讀緊3大mech,預計second up/first hon grad,入台灣五大嘅相關master機會大唔大
軟體工程師冇咁高人工大學畢業 30000-35000到
硬體 台積電個d 要輪班 好多搞到身體有問題
年薪100萬冇咁易
喺香港地就講粵語啦Ching
花蓮好唔方便喎(我依家喺度
你問台語國語係問緊讀書或者畢業之後嘅工作?
專業移民包咩職業
其實台灣除左食平少少
其他基本生活費同香港差無幾
買件衫買對鞋買遊戲買其他野,全部一樣價甚至更貴
因為國際化下你買好多野都係國際價
根本香港冇購物稅,大部份野都好平tim

已發展地區黎講,冇咩地方物價真係低過香港好多
但香港稅後人工係世界前列水平
不過係連登話香港物價低人工高一定比人插到傻
係既樓係好貴,買完樓香港人生活係慘
但係單論稅後人工既購買力
香港人係數一數二
我依家同個高雄學弟傾緊計 你有咩想問?我依家幫你問佢
中醫嘅話 比較多老人家去睇(年輕人都有
噉所以台語一定要識...
香港全職無問題
台灣果年有人話唔洗,有人話都有入息門檻
唔個邊個真
同埋如果個制度係咪可以除時改到無左
係讀緊書至定居1年既時間
佢話唔知比例但係佢話高雄近內陸嘅地方 旗山 美濃
啲地方嘅人唔識台語 都係外省二代
而平時生活都係國語多啲
如果有老人家用台語問嘢 你可以答佢自己唔識台語
佢哋會講返國語但係有少少啲台語口音
留名遲啲睇
其實好多人都諗緊又快又方便既方法移民台灣
終於有人講出真實情況
好同意
四皮twd 都冇
邊有人會接受到
慘了
工程人工最高

不過人哋工程應該唔係香港啲下欄野,只係得起樓。
即是好少請外國人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞