iPhone SE2 用家討論區 (8)

1001 回覆
7 Like 17 Dislike
由S4開始到呢家用蘋果
一直都係用開淘寳同華強既電池同叉電手機殼
完全未試過有問題 仲好用過原厰電
反而係香港買果啲代電 用唔夠半年就發脹
有華強有淘寶有原厰電池
華強$40港紙 包叉電盒包電池,電池盒
原厰要$3XX得一盒一電
S4我有兩個原厰叉電盒同電
圖中所見係一個原厰三星盒,另外一個三星盒係華強買 仲有一個三星原厰叉電盒 因為入境果時帶得太多電池
已被韓國海關未收咗一個先返得香港
由S4開始個NFC唔係部機到
係放咗落電池到 代電沒NFC賣$120-$140
淘寶,華強同三星一樣個電池有埋NFC功能
香港既日本既momax代電同其他牌子都用過哂
全部都係垃圾 用唔夠半年唔係發漲就係死電
拆解埋睇
使用上同原厰無分別 仲好用過原廠
(右)缐路同焊接位幾靚仔 一様有埋防過熱安全iC
佢舊電同iphone 8舊電係咪差唔多?
宜家用緊6諗住轉手機,想問下SE2 評價如何?值唔值得換? 如果麻麻嘅話買XS算 宜家跌左價
唔知你preference咁好難答
你想唔想繼續用6仔嗰種design同內涵先
睇你會唔會係啲用到爛先會換機既人
同人講XS 過咗1年8個月,一般應該仲有3年支援 (當然停咗唔代表用唔到)
99%人都會答你到時已經換咗機
事實有啲人用4,5,6年先會換機
其實我prefer touch ID 特別係宜家戴口罩用唔到face ID,但係SE好似除左A13晶片 其他硬件都幾廢
好矛盾
你見我仲用緊6就知不過6宜家好似仲有支援
6s先係
sor我係想話6個design同SE2既內涵
又唔可以話廢既如果同6比都係upgrade(唯獨冇3.5mm)
既然6都用咗咁耐即係你都唔係話好介意4.7"LCD、電量(6仔 1810mAh vs SE2 1821mAh)、單鏡
介意既話部6仔都唔會用到今時今日啦

所以我估SE2 at least你會滿意

剩低就睇你想唔想俾個機會自己試下XS有別於SE既野:
https://www.apple.com/hk/iphone/compare/?device1=iphoneSE2ndgen&device2=iphoneXS

你應該都有落舖上手過XS, 覺得呢種design既iphone正唔正?想唔想試吖?
其實XS都正 不過我淨係唔滿意無touch ID姐
我都好明白嗰個掙扎位
但我幫你唔到
Touch ID真係好正 蘋果下部機可唔可以加返落去face ID真係無咁方便
我都想知邊度冇白邊
又淘寶又手足
笑撚死人
有冇人介意唔包邊嘅玻璃貼,又冇白邊架,好似張圖咁
推介下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞