點睇連載左一年既電鋸人02

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
未出到技已經比mkm秒左啦
連光𤋮都反應唔到
蒙眼有閪用咩
我地睇曬mkm 做咩都係睇唔明佢係咩惡魔
mkm係光熙投降之前已經秒左佢地三個
追連載睇唔明,琴日重睇左成篇先睇得明做乜9
又落地獄又盛

btw有一格mkm身邊個大叔同光熙傾計
電次狹持緊光熙條女
後面有人黎開槍

我睇唔明大叔踢開電次做咩
我覺得會爛尾
瑪奇瑪能力 >> 垃圾電鋸
我唔覺得電鋸有咩potential 去變勁
超大電鋸?

Ok 其實要隊冧子彈人 瑪奇瑪根本完全夠做
原本我expect套漫畫好睇嘅地方係
個世界得男主可以用惡魔之力
但原來個撚個都得 仲要個女主角瑪奇瑪連「最強既滅魔人」都單殺唔到佢,要「打算」搵個外人幫手

屌你老母 乜撚嘢黑之惡魔 超越世界常識既惡魔
又乜撚嘢地獄惡魔 根本離撚晒電鋸人嘅題材
喂屌 呢啲根本就唔同級數啦

第二套漫畫 電鋸真係路邊嘅小嘍羅垃圾
諗唔明電鋸人點樣可以點樣變勁過呢啲乜撚嘢地獄惡魔、黑之惡魔 ,成撚日整埋啲咩伏筆春夢,大佬呀就算你係嗰啲咩惡魔王之子,又同電鋸有咩關係?
同埋當呢度係愛情咁睇嘅巴打小心跟車太貼
屌那星 mkm 真係當男主角係狗
佢只係利用男主角嘅毒撚心理令佢愛上佢
跟住當佢係道具咁洗 完全係冇愛嘅關係

佢好大機會之後會出賣男主角
利用佢達到mkm嘅on9目的
屌你老母 跟住聖母男主角出場 再原諒佢
毫無尊嚴嘅愛情關係 單方面嘅蹂躪 談不上愛的救贖
啲人設真係有啲差

除咗畫工畫得好之外 幾有電影感
同有啲dark之外
故事設計、人物性格都冇乜特別
可以同普通漫畫一概而論

冇追落去嘅動力
如果比較起同期、相近類型嘅題材
我會覺得「終之驅魔師」好好多

畫工亦都更加出色
而且更加dark
我覺得之前同條女睇戲果段係一個轉捩點黎
mkm唔係純粹一個冇感情嘅壞人
佢都有感情,而且唔係好普通地"睇戲會喊"
而係"睇戲好難感動,但只要吉中佢個弱點就會喊得好勁"
呢part好似係佢地咁耐唯一connect到嘅位
我理解係佢同電次一樣係一個好抽離現實嘅人
但本性係好,心入面有啲結/有迷惘未解開

mkm最尾可能都係會利用電次,
但應該唔係普通一個魔女屬性嘅角色

睇返呢個作者嘅往績,都冇敵人係真係壞哂
我腦內補完係
佢嘅夢想可能係會用傷害好多人嘅手法,所以先會咁得人驚
但可能佢嘅出發點係偉大/單純
姐係格里弗斯/碇源堂類嘅目標
唔知老唔老土
電鋸人果種黑暗現實好多喎,
青之驅魔師入唔既角色個個都有水蛇春甘長既角色設定,其實好煩
劇情角色都好大路, 劇情無咩新橋,只係加左驅魔元素既王道戰鬥漫
兩兄弟+撒旦之子我已經唔知睇過幾多套係甘既設定好似Supernatural
另外有套六成似既叫驅魔少年
但驅魔少年果種黑暗童話既格局有特色好多(作者出事前)
好多為設定而設定, 咩聖騎士呀降魔劍呀, 睇到好出戲
Nonono not 青之驅魔師
你可以search 下終之驅魔師
Sorry my fault
應該係

終之退魔師
小弟孤陋寡聞, 打終之驅魔師google認為我打錯字,
比青之驅魔師我
故事無睇我唔評論
但sorry, 我覺得電鋸人畫風構圖有美感好多
你果套係線條工整既, 但上色同網點落到好膠我唔鐘意
骨架比例都有少少怪, 分鏡好亂,
要睇戰鬥力要睇主角變強返去睇王道漫啦
所謂dark只係比較血腥
做唔到電鋸人個鍾黑暗feel
藤本樹就係會寫到你幾勁都無用, 可以行行下街俾車撞死, 就係甘痴線所以吸引
呢套有睇, 網上得嗰18話
一般啦
邊有人當愛情劇咁睇
MKM一開始已經撚緊佢狗啦
全世界都等睇電次被賣嗰一刻
https://youtu.be/JB4KaRwHjx8

外國fan自制D,好撚正
瑪奇瑪應該係final boss之類,如果萬聖節係圖書館理員,咁瑪奇瑪就係寫書果個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞