【史詩】【同人】《周公Online》(3)

38 回覆
1 Like 1 Dislike
歡迎各位玩家來到周公online-這一個曠古絕今的夢幻戰場。
每個人的心中都有一個願望,但現實之中沒有機會實現?如今就有一個機會-加入周公Online!用你的努力去實現你的心中願望吧! 不論你是什麼年代、背景都可以參加!只要你願意!

以下為報名表格:

姓名:

年齡:

時代:

種族:(除神族者)

性格:

能力:(如為神級人物請自重)

背景:

願望:

陣營:(紅軍/黑軍 )

以下是遊戲玩法和規則,請各位玩家注意:
1.遊戲將會分成紅、黑兩大陣營對抗,紅、黑兩軍各有一位主帥/將軍。

2.雙方的主帥/將軍都可以命令自己的部下,並帶領自己的部下迎向勝利。而雙方的玩家都要服從己方的主帥/將軍。

3.雙方玩家只要互相擊殺對方的主帥/將軍(即將軍無棋)就視為勝利。

4.雙方玩家一定要保護己方的主帥/將軍,若己方的主帥/將軍被對方玩家擊殺則為戰敗。

5.在本遊戲中,各種傷害都可以經由食物來治療。治療的程度視乎食物的等級而定。而精神力/體力則可以由飲品補充,補充程度亦要視乎飲品的等級而定。

6.本遊戲設有TK(隊友傷害)模式。

遊戲正式開始!祝各位帶著自己的願望而來的玩家們武運昌隆!
【史詩】【同人】《周公Online》:
https://lihkg.com/thread/1382555/page/1

【史詩】【同人】《周公Online》(2):
https://lihkg.com/thread/1656802/page/1
Ch.2

在一個大廳內,有五位奇裝異服、外表奇怪的人圍成一個圓圈,抵擋著如潮水般湧至、手持武器的精神病人。

「痛快!痛快!」一名手持著大刀的男子,一刀又一刀地將攻向自己的精神病人劈開兩截,濺到他臉上的鮮血令他越來越興奮。

「蠻王睇後!」

一名被紅巾蒙著雙眼的男子以肉眼難見的速度跳到大刀男的身後,一腳踢開一名欲後襲同伴的精神病人。

「唔該晒李星!」

手裡提著一枝燈柱、紫色斗篷的六眼怪人跳進一群精神病人堆之中,轉動燈柱化解所有的攻擊不但止,更打掉精神病人們手上的武器!

然後那些精神病人便被六眼怪人逐一擊倒在地。

「招『E』果然好得啊!賈克斯!」

「唔....」那六眼怪人低沉地道。

此時,手持著大刀的男子見到有一大批精神病人衝向自己,便提起大刀,如龍捲風一樣旋轉自身並且轉向精神病人們。

精神病人們紛紛被攔腰斬開兩截,遍地都是鮮血和內臟。

「爽啊!哈哈!大家快啲睇吓你哋阿叔我嘅玩法啦!哈哈!」

「嘖,咪咁得戚啊!蠻王!」

「叫我阿叔就得喇!哈哈!」阿叔將大刀托在肩上。

「好喇,宜家啲痴線佬已經俾我哋隊冧晒,係時候去搵我哋嘅將軍大人喇。」被紅巾蒙著雙眼的男子說。

「無錯,我哋絕對唔可以俾將軍大人有事。」六眼怪人低沉地說。

「唔....咁宜家拎塊令牌出嚟啦。」

就在此時,佐、Scarlett以及愛美斯出現在他們的面前。

「好,連行嘅功夫都慳番。」被紅巾蒙著雙眼的男子說。

看到遍地屍體的佐心中不禁讚嘆自己的部下。

「大家點啊?有無受傷啊?」佐走近自己的部下們。

「無事大人,估唔到今次嘅將軍大人係嘉文四世。」

「大家叫我佐就得喇。」佐將長槍立起來,另一隻手叉腰。「我身邊嘅係『好運姐』Scarlett,同埋愛美斯。」

「大家好,嘻嘻!」愛美斯笑著說。

「你哋呢?」佐抬一抬頭。

「我叫阿叔,『泰達米爾』。」

「我係『李星』,Toby。」

「我係『賈克斯』,阿林。」

「唔....好,我哋喺時候要搵埋其他隊友出嚟,畢竟我唔知道會唔會喺呢度見到紅軍。」

「有紅軍就岩喇,等你阿叔我一刀刀咁將佢哋當魚生咁片!」阿叔的口吻充滿自信。

「如果有紅軍嘅話,我一定要搵佢哋嚟試我招『R』。」Toby鬆一鬆自己的筋骨。

唯獨阿林沒有說話。

「好,我哋一齊行動,將啲隊友搵晒出嚟。」

「等陣先,我哋唔係應該喺度等佢哋嚟咩?如果我哋同圍走嘅話,咁咪等啲隊友搵得辛苦囉。」Scarlett說。

「我哋係唔知道其他隊友遇到啲痴線佬嗰陣有無戰鬥力去抵抗,所以由識路嘅妳帶路,帶我哋搵晒啲隊友出嚟會好啲。其實,佐你喺度等,我同阿叔、阿林一齊去搵人咁會好啲。。」Toby說。

「唔....Toby你有道理,就照你嘅意思去做,Scarlett妳都去幫手啦。」

「咁你呢?無人保護你嗰咯。」Scarlett說。

「放心,區區一啲痴線佬,我同愛美斯都搞得掂。」

「好嘢....終於可以保護將軍大人喇....」愛美斯站在一旁,自言自語著。

佐望了愛美斯一眼,說:「希望佢會有作用。」

「好啦,我哋起程啦,麻煩靚女妳帶路!」阿叔提起腳步。

Scarlett便走前最前頭,帶領著阿叔等人。

在一條老舊的下水道裡,有十多道身影在行走著,他們一身奇裝異服,各有各的特色,一看就知來自不同的地方。

「『燼』,你啲子彈夠唔夠用啊?」一名手持鐮刀的稻草人問道。

「放心啦稻草人,我仲有大把。係喇,唔好咁見外,叫我Carlos啦。」

「你都叫我Nick啦。」Nick把玩著手上的鐮刀。

「係喎,話說大家都仲未自介,不如就趁宜家啦!我係『維迦』,Michael。」一名手持著長魔杖、穿成一名魔法師的矮人說。

「我係『提摩』,阿朗。」

「『悟空』,家明。」

「我係『阿璃』,真名叫阿欣。」

「我叫小明。」

「我叫肥昇,亦都可以叫我做天秤。」

「K BOY。」

「米田。」

「我叫雪。」

「我係『阿姆姆』,小天....」

隊伍中有數人沒有作聲。

「好高興可以同大家並肩作戰,我-」

此時,Carlos發現前方有動靜,於是便揮手示意眾人停上腳步。

「咩事?」Nick問道。

「前面有嘢!」Carlos低聲地說。

Nick向自己身後嘅人招手,示意他們走近前頭。

Carlos拔出掛在腰間的手槍-「低語」,瞄準著前方。

而其餘的人亦進入作戰狀態。

就在數秒後,Scarlett的身影出現在眾人的視線。

「『好運姐』?」Carlos收起「低語」。

「『燼』?」Scarlett走向Carlos。

阿叔等人亦出現在Carlos等人的面前,然後大家互相逐一自我介紹。

「將軍大人宜家好安全,我哋頭先先見過佢嚟。」Scarlett說。

「好,咁其他隊友呢?」Carlos問道。

「仲未搵到佢哋。」Scarlett說。

「唔....咁就大劑喇,話說我哋頭先都殺咗唔少嘅痴線佬,我怕如果再唔快啲搵番其他隊友嘅話會好大獲。」Carlos說。

「咁我哋一齊行啦。」Scarlett說。

「好。」Carlos說。

待續
Ch.3

在一條殘舊的走廊上,有數道身影結伴而行,他們步步為營,放輕腳步地走。

「『劫』,我哋到未啊?」一名戴著口罩,手裡拿著苦無和鐮刀、背著巨大手裡劍的女子問。

走在隊伍最前方的人,是一名穿著盔甲、戴著頭盔以及背著兩把手裡劍的男子,他轉個頭來對女子說:「就快㗎喇,大家忍耐多一陣啦。」

「希望唔好再有痴線佬啦....頭先已經殺到手軟咁濟....」一名穿著紫色忍者服、手裡拿著金色手裡劍的矮人說。

「『凱能』咪烏鴉口啦你!」一名背著兩把短刀、身穿忍者鎧甲的男子罵道。

「好喇、好喇!大家唔好咁大聲啊!費時引到班痴線佬嚟啊....」

「不如大家趁宜家互相自介啊....我係『阿卡莉』,Yuki。」

「我係『劫』,Ken。」

「我係『凱能』,家強。」

「我係『慎』,志健。」

當他們互相自我介紹完畢後,在前方便傳來一把求救聲。

「可能係隊友!」Ken低聲地說。

「行過去睇吓!」Yuki說。

「好!」志健手握著背上的短刀。

於是四人便加快腳步,循著聲音找到呼救者。

「踎低!」Ken喝道。

那名男子馬上蹲下來,Ken便用背部的手裡劍擲向一名持棍的精神病人,將他的頭部一分為二。

「多謝你哋!我叫莫明,係黑軍嘅!」

「我哋都係黑軍啊。」Ken拿出自己的黑色玉牌。

莫明亦拿出自己腰間的黑色玉牌。

「咁你就跟住我哋啦!」Yuki說。

「好....多謝你哋!」

「唔駛客氣,大家隊友一場。」志健伸手拉起莫明。

「希望唔好喺度見到紅軍啦....」家強低聲地說。

「又烏鴉口啦你!」志健輕輕地拍了家強的頭一下。

「好喇,我哋快啲去搵將軍大人啦,順便睇吓搵唔搵到其他隊友啦。」Ken說。

「好!」Yuki振臂歡呼。

於是一行五人便經過一段路程,一路上他們沒有遇到其他的黑軍成員,也沒有遇上任何的精神病人,平安地抵達佐的所在之處。

「參見將軍大人!」五人齊向佐行禮。

「唔駛咁見外,大家叫我佐就得喇。」佐上前迎著五人。

「好嘢....又有同伴喇....」愛美斯躲在一條柱後面,興奮地低語著。

「佢係....?」Ken指著愛美斯。

「自己人,不過係有啲問題。」佐用手指指著自己的頭,轉了數圈。

「明白....」Ken說。

「你哋有無遇到其他隊友啊?」佐問。

「除咗莫明之外就無。」Yuki回答說。

「好....咁大家休息吓先啦,我相信佢哋應該會搵到其他隊友。」佐望向遠方。

「佢哋?」志健疑惑地說。

「喺你哋嚟到之前,有另一批隊友抵達過,之外就出動,走去搵其他隊友。」佐說。

「哦....原來係咁。」Ken說。

「佢哋應該就嚟番到㗎喇....」

此時,在遠方傳來密集的腳步聲,令佐等人馬上進入戰鬥狀態!

數分鐘後,Scarlett的身影出現在佐的視線範圍,連同Scarlett身後的大群人也紛紛出現。

「係自己人!」佐說。

Ken等人才放鬆下來。

「我哋搵齊晒班隊友喇!原來佢哋距離你好近咋!」Scarlett說。

「Good job!」佐豎起拇指。

此時,在佐腰間的黑色玉牌傳來了震動,佐便拿起來,啟動全息投影查看一番。

「『支線任務』....『獵殺或逃避』....」

佐舉手示意大家安靜下來,當眾人都安靜下來後,佐高聲地說:「宜家,我哋有個支線任務。叫做『獵殺或逃避』。我哋有兩個選擇,一,殺晒全個精神病院裡面嘅痴線佬。二,搵路離開。」

一眾黑軍成員聽完佐的說話後,開始議論紛紛。

「五分鐘後,我哋會進行投票。」佐說。

一眾黑軍成員開始進入討論。

時間過了五分鐘,有人舉手發言,眾人都安靜下來,將目光放在那人身上,那人是一名衣著打扮猶如吸血鬼般的少年,他那冷冰的神情無法掩飾那英俊的容貌。

「如果我哋殺晒啲痴線佬嘅話唔係問題,但如果紅軍都喺呢度嘅話,我哋好容易會俾人螳螂捕蟬,所以我覺得我哋應該保留戰力並且盡快離開呢度。」

「好主意,你叫咩名?」佐說。

「我叫魯魯修。」

「多謝魯魯修你嘅意見,仲有無其他人?」佐說。

此時,又有一人舉手,這次是一位身穿古裝的男子。

「請講。」佐說。

「我都認為我哋唔好同班痴線佬一齊癲喇,都係走為上計好啲。」

「嗯....你叫咩名?」

「司馬信。」

「好,多謝啊信你嘅發言,仲有無其他?」佐問道。

眾人都沉默起來。

「既然係咁,就開始投票。」佐先深呼吸一口,高聲地說:「殺晒精神病人嘅,舉手。」

沒有人舉手。

「離開呢度嘅,舉手。」

所有人都舉手。

「好,我決定離開呢度!大家休息十分鐘,十分鐘之後就會公佈行動細節。」佐高聲地說。

眾人都坐下來休息。

佐就來回踱步,思考如何安排行動。

此時,有一名身穿黑色披風,有著一把長而白的頭髮的男人走到佐面前,對佐說:「你好將軍大人,我係『斯溫』,Marco。」

「你好Marco,有咩想講?」佐說。

「我認為我哋應該兵分五路,一路搵物資以備戰,一路搵出路,其餘路就掩護呢兩路人馬。」

「唔....你嘅計劃幾有趣,再detail啲。」

「兩路人馬掩護搵物資嘅,一路人馬掩護搵出路嘅,以防遇上紅軍嗰陣戰鬥力會唔夠。」

「好計劃,咁陣間就按照你嘅計劃去做。」

「多謝將軍大人接納。」

「唔駛咁見外,叫我佐就得,你番去休息先啦,陣間大把嘢做。」

「係嘅。」

說罷,Marco便離開佐。

待續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞