【史詩】【同人】《周公Online》(3)

38 回覆
1 Like 1 Dislike
Ch.4

過了十分鐘後,佐便高聲地說:「大家,我收到一個計劃。就係兵分五路,一路去搵物資,一路去出路,兩路去掩護搵物資嘅,最後一路就掩護搵出路嘅。請大家分開五隊,每隊一百人。」

一眾黑軍成員照著佐的吩咐去做,很快地就分成五隊。

此時,Scarlett走到佐的面前對佐說:「搵出路嘅嗰隊由我嚟帶隊,畢竟我好熟呢個地方。」

「嗯,咁就靠晒你喇。」佐說。

「邊兩隊想搵出路嘅就跟我嚟!」Scarlett舉起雙手高呼著說。

「等陣先,如果搵到出路嘅話點聯絡?」佐說。

「我諗我哋塊黑色玉牌應該幫到我哋。」Scarlett說。

「等我一陣先....」佐拿出自己的玉牌然後操作一番,發現自己有一個名為「通訊錄」的功能。

佐便按進「通訊錄」,發現自己有四百九十九位聯絡人。

「我知點做喇,Scarlett,如果妳一旦發現出路,就用玉牌嘅『通訊錄』搵我個名,然後send message通知我,就好似妳喺現實世界玩『WhatsApp』咁。」

「明白。」

「嗯,咁妳可以行動喇。」

「收到。」Scarlett轉身離開。

「想搵出路嘅跟住我!」Scarlett高聲說道。

於是便有兩隊人馬跟著Scarlett離去。

當Scarlett帶隊離去後,佐先來個深呼吸,然後高聲地說:「其餘嘅,跟住我去搵物資!」

「係!」一眾黑軍成員齊聲地說。

佐便帶著三隊人馬離去。

一路上,佐每逢見到精神病人就馬上擊殺,然後將掉落的武器都分給自己的部下。

佐領著三百人到處搜括,逐間房破門而入,搜出不少的急救用品以及棉被等物資。

此時,有一名身材高大強壯,面目猙獰的精神病人出現在佐的面前,他緩緩地步向佐,佐亦挺起長槍準備作戰。

「將軍大人等我嚟!」Michael突然衝到隊伍的最前方,朝著那精神病人釋放出一道黑暗能量鍊,當黑暗能量鍊擊中那精神病人後,那精神病人便馬上灰飛煙滅。

此時,Michael感覺到身體裡有一股暖流流過,Michael便振臂歡呼:「Yes!好嘢!」

「原來你想疊招被動。」佐微笑著說。

「緊係啦!趁仲未見到紅軍,疊好招被動備戰啊嘛!」Michael得意洋洋地說。

「咁好啦,就俾你行最前啦!」佐說。

「多謝將軍大人!」Michael向佐敬禮。

「唔駛咁見外,叫我佐就得喇!」佐說。

「係嘅!」Michael說。

於是,擊殺精神病人的任務,就由佐轉換成Michael,直到Michael精疲力盡之時。

「我估我無晒魔喇....」Michael喘著氣。

「咁你就行番喺我嘅後面啦。」佐微笑著說。

「正有此意。」Michael走進隊友群中。

「無力嘅話就交俾我啦!」一名女子從人群中走到最前頭。

「妳係?」佐問。

「啟稟將軍大人,我叫哈妮。」

「唔駛咁見外,叫我佐就得喇。」

「咁就等我同佐你一齊打頭陣啦!」

「好,欣賞妳嘅勇氣。」

於是哈妮與佐就一起走在最前,掃清所有的精神病人,等隊友們可以破門搜索以及執拾死去的精神病人手上的武器。

經過半小時的搜索,幾乎每一位黑軍成員手上都拿著一件武器。

佐見狀,便下令停止搜索,全軍休整。

佐坐在地上休息,而哈妮則坐在他身旁。

「佐,你係『嘉文四世』?」哈妮問。

「妳又知嘅?妳有玩過『LOL』?」

「有,但係玩得唔叻。」

「嗯,唔緊要,只要妳玩『周公Online』玩得叻就得喇。」

「收到!」哈妮微笑著敬禮。

「嗯。」

此時,有一名黑軍成員慌張地跑到佐所在的位置。

「救命啊!!!!有個揸住把大鉸剪嘅痴線佬啊好好揪啊!!!!幾個人都抽佢唔贏啊!!!!」

「喺邊度?」佐馬上站起身來。

「喺呢度啊!!!」那名黑軍成員為佐引路。

那名黑軍成員帶著佐走上樓梯,便見到一名身穿著圍裙、帶著眼鏡、瘦骨嶙峋以及手上拿著一把大剪刀的光頭男人正被數名黑軍成員圍攻。

「等我嚟!」佐衝那光頭男人,伸長長槍刺向那男人,那男人馬上用大剪刀擋住,怎料大剪刀難攖其鋒,一下就被佐的長槍刺斷。

失去武器的光頭男人欲突圍逃走,可惜卻被數名黑軍成員一湧而上,制服了。

佐緩步向那光頭男人,一槍刺穿那光頭男人的心臟,教他當場一命嗚呼。

「哼....碎料一件....大家去休息啦。」

「係!」眾人異口同聲地說。

此時,Scarlett率領著眾人來到精神病院的地下實驗設施裡四處搜查。

「『好運姐』,咩都無喎。」一名背著大型十字弓、戴著紅色墨鏡的女人說。

「叫我Scarlett就得喇,妳呢?」

「『汎』,Kitty。」

「辛苦晒妳喇,Kitty。」

「嗯,咁我繼續搜啦。」Kitty離開Scarlett。

Scarlett低著頭,沉思著。

此時,有一名黑軍成員突然高呼:「唔見咗一個人啊!!!!」

這一喊將Scarlett從思考中抽了出來,而在場所有的黑軍成員亦將注意力集中在那高呼的人身上。

「邊個唔見咗?」Scarlett高聲地問。

「有個𡃁仔唔見咗啊!」

「等我去搵人。」志健高聲地說。

「我都一齊幫手。」家強附和。

「我都幫手。」Ken走到志健身邊。

「我又嚟!」Yuki說。

Scarlett思考了一會兒,便高聲地說:「我諗我應該知道佢俾邊個捉咗!想去救人嘅都跟我嚟!」

Scarlett收起玉牌,便走到志健身邊說:「呢件事分秒必爭,你哋即刻跟我嚟!」

說罷,Scarlett便提起腳步,而包括志健等人在內,想去搜救隊友嘅人都跟著Scarlett。

「我美麗嘅新娘子啊....」一名穿著西裝,半邊的臉潰爛了的男人一手捉住了一名少年。

無論那少年如掙扎也好,亦逃脫不了。

「等我同你完成呢個美滿嘅婚禮啦....」

就罷,那男人便將那少年捉上一張鋸台,並且綁起那少年的手腳。

「跟住你就會有咗我同你嘅愛情結晶品㗎喇....」

接著,那男人便啟動了電鋸,將電鋸與少年下體的距離逐漸拉近!

「唔好啊!!!!!!」少年開始高呼、拚命掙扎起來,都阻止不了電鋸的轉動與那男人的動作。

就在此時,突然響起一下槍聲,子彈穿過了少年眼前的男人的頭,永遠地中止了那男人的動作。

「好在趕得切姐....」Scarlett吹了剛發射完的火槍槍口一下,然後便率領志健等人走向那少年。「你無事啊嘛?點稱呼你啊?」

「我叫魔法學徒....」

「我叫Scarlett。」

志健等人亦逐一自我介紹。

魔法學徒只是「唔」了一聲。

此時,Scarlett的玉牌傳來震動,Scarlett便拿出玉牌查看一番。

「『隱藏任務』....『血色新郎』....『任務獎勵』....『黑色符文石』....」

「大家睇吓!條友嘅屍體融化緊啊!」家強指著那正在融化屍體說。

當屍體徹底化成一堆泡沫時,便露出一塊黑色石頭。

「唔通呢舊就係『黑色符文石』....?」Scarlett拿起那黑色石頭,抹走泡沫查看一番。

「呢舊石會唔會係用喺啲特殊嘅地方度㗎?」Ken摸著下巴。

「一睇就知係啦!」志健搭著Ken和家強的肩膀。

「雖然我都唔知有咩用,既然講到明係獎勵,應該係好嘢嚟嘅。」Scarlett將黑色石頭收在褲袋裡。

「咁我哋一齊返番去啦!」家強振臂歡呼。

Scarlett彎下身子,對家強說:「好。」

待續
Ch.5(黑軍篇最終回)

經過半小時的休整,佐便下令繼續搜括。

這次的搜括收獲甚少,幾乎都是一些沒有用的東西。

有一隻拿著十字弓的老鼠人來到佐的面前,說:「將軍大人,我哋-」

「叫我佐就得喇。」

「佐,我哋覺得係時候要停喇,因為有用嘅嘢都已經俾我哋執晒咁濟。」

「唔....我都係咁諗....係呢,點稱呼?」

「『圖奇』,志安。」

「好,志安你同後邊嘅人講,叫佢哋停止搜索。」

「收到。」志安便離開佐。

「大家!」佐一聲高呼,所有人都停下手頭上的工作,望向佐。「我哋收集物資嘅行動終結!喺時候同另一邊廂的隊友會合!」

一眾黑軍成員便停止搜括,都來到佐的面前。

此時,佐的玉牌傳來震動,佐拿出玉牌查看,發現是Scarlett傳送訊息給自己。

「搵到『黑色符文石』,可能好有用....」佐收起玉牌,說:「大家起程!同隊友會合!」

「係!」眾人異口同聲地說。

「等陣先....」此時,佐忽然記起一件很重要的事。

「我唔知Scarlett喺邊嗰啵....」於是佐便再次拿起玉牌,向Scarlett發送一條訊息。

收到訊息的Scarlett,便查看訊息。

「我要帶佐同埋其他隊友過嚟,你哋幫我手睇住呢度。」Scarlett收起玉牌。

「不如我哋都陪妳去啦,妳一個人唔掂㗎。」Ken說。

「唔....咁好啦。」Scarlett說。

於是,Scarlett和志健等人便踏上路程。

二十分鐘左右便來到佐等人所在的地方。

「Scarlett!」佐走向Scarlett。

「等我嚟帶路啦!」Scarlett說。

「好!」

說罷,佐便率領眾人跟隨著Scarlett。

他們經過二十分鐘左右便來到地下實驗設施。

「哇....估唔到呢座精神病院嘅地底都會有呢啲咁嘅嘢啊....」佐張望四周。

「呢度係『Murkoff』旗下嘅實驗室,為嘅係研究納米兵器。」Scarlett說。

「納米兵器?」

「係將人嘅靈魂納米同埋實體化,仲可以攻擊人添。」

「睇嚟都幾犀利啊....咁出路呢?」

「我諗唔會喺呢度....應該喺精神病院嘅出面。」

「唔....我哋啲物資都執得七七八八,可以起程。」

「咁就好喇,我哋起程啦,照舊我帶路。」

說罷,佐便高聲地說:「大家,我哋跟住Scarlett,離開呢座精神病院!」

一眾黑軍成員便跟隨著Scarlett。

Scarlett帶著眾人來到精神病院的出口,但發現大門被鎖上。

「等我嚟!」

一名身材高大、全身灰白色皮膚、肚裡有著一個紅色的洞的巨人,手操巨斧走到隊伍的最前頭,一斧劈開大門。

「搞掂!食碗麵!」

「『賽恩』?」Scarlett問。

「叫我Tommy就得喇。」Tommy拍拍自己的胸瞠。

「唔該晒Tommy。」Scarlett微笑著說。

然後Scarlett領著眾人走出精神病院。

當佐踏出精神病院的一刻,玉牌便傳來震動。

「『任務達成』.....『任務獎勵』....『國度傳送器』....」

佐見在「國度傳送器」這五個字的旁邊有一個小問號,佐便按下去。

「精神病院一公里以外....」

佐收起玉牌,便高聲地說:「大家,我哋行多一公里就會見到『國度傳送器』!呢樣嘢係我哋嘅獎勵!」

就這樣,一傳十,十傳百,一眾黑軍成員都知道這個消息。

於是佐便領著自己的部下們走了一公里的路,當他們走完這段路後,便感覺到腳底下突然傳來震動!遠處的土地亦泛著黑光,一個白色的圓形建築物便破土而出!

一眾黑軍成員無不驚奇。

「呢個就係『國度傳送器』....?」佐驚訝地說。「大家,我哋行入去。」

在佐的帶領下,眾人便走向傳送器。

佐摸一摸傳送器的大門,高聲地說:「要人幫手推門。」

「等我嚟!」Tommy挺身而出,為大家推開大門,魚貫而入的眾人只見到一顆巨大的透明水晶飄浮在大廳的中央,室內沒有任何的裝飾、其他設施。

Scarlett走到透明水晶的前面,拿出身上的黑色符文石,符文石向水晶發射出一道金色的光線。

「恭喜各位黑軍玩家,你哋已經解鎖咗前往『雅南』嘅通道,請黑軍將軍選擇要前往嘅區域。」

佐來到水晶的面前,他的玉牌就開始震動。

佐拿出玉牌後,便看見有兩個選擇-「肉手阿拉伯」以及「雅南」。

佐望向自己的部下們,說:「宜家有兩個地方,一個『肉手阿拉伯』,另一個係『雅南』,大家想去邊度?我俾五分鐘大家諗,諗完之後就開始投票。」

五分鐘後,佐便高聲地說:「『肉手阿拉伯』嘅舉手。」

大多數的人舉了手。

「『雅南』嘅舉手。」

只有少數的人舉手。

「好,就『肉手阿拉伯』啦。」佐說。

「請各位玩家關上大門以及做好準備。」

Tommy把大門關上後,整個空間被水晶所發出的光芒照亮了。

「『肉手阿拉伯』,一個充滿著豐原資源同時亦危機四伏嘅區域,絕對適合玩家們體驗遊戲!現在即將進行傳送,祝各位玩家武運昌隆!」

全故完
第一季至此完結,敬請大家留意第二季
已經唔記得自己投左隻咩角
等我幫你check吓先
搵到喇!

link:
https://md.hkgolden.com/view.aspx?message=5906512&type=SY&page=2

姓名/稱號:肥昇/天秤

年齡:22

性格:平易近人,好的聆聽者,平日十分友善,但一但朋友/重視的人受傷害就會毫不猶豫地作出反擊,變得麻木不仁。

時代:2015年

種族:人類

能力:改變接觸到既野既重量,最多減輕或增重30倍,但例如掂左A加重30倍之後要掂下B減輕番30倍,以達到意義上口既平衡。唔需要持續接觸,只需要掂一下 p.s.他亦擅長西洋拳。

背景:一個普通大學生,跟三位好友乖巴士時遇上恐怖襲擊,其中一位好友身亡,她更是他的暗戀對象。其後遇上白灰事件,得到能力。p.s.曾於大學聯校拳擊比賽取得亞軍。

願望:可以保護任何想保護的人,並幸福快樂地跟自己家人及愛人生活下去。
你隻角仲出埋場添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞