【史詩】【同人】《周公Online》

119 回覆
5 Like 4 Dislike
歡迎各位玩家來到周公online-這一個曠古絕今的夢幻戰場。
每個人的心中都有一個願望,但現實之中沒有機會實現?如今就有一個機會-加入周公Online!用你的努力去實現你的心中願望吧! 不論你是什麼年代、背景都可以參加!只要你願意!

以下為報名表格:

姓名:

年齡:

時代:

種族:(除神族者)

性格:

能力:(如為神級人物請自重)

背景:

願望:

陣營:(紅軍/黑軍 )

以下是遊戲玩法和規則,請各位玩家注意:
1.遊戲將會分成紅、黑兩大陣營對抗,紅、黑兩軍各有一位主帥/將軍。

2.雙方的主帥/將軍都可以命令自己的部下,並帶領自己的部下迎向勝利。而雙方的玩家都要服從己方的主帥/將軍。

3.雙方玩家只要互相擊殺對方的主帥/將軍(即將軍無棋)就視為勝利。

4.雙方玩家一定要保護己方的主帥/將軍,若己方的主帥/將軍被對方玩家擊殺則為戰敗。

5.在本遊戲中,各種傷害都可以經由食物來治療。治療的程度視乎食物的等級而定。而精神力/體力則可以由飲品補充,補充程度亦要視乎飲品的等級而定。

6.本遊戲設有TK(隊友傷害)模式。

遊戲正式開始!祝各位帶著自己的願望而來的玩家們武運昌隆!
紅軍篇

Ch.1

瑞克感覺到迎面而來的風是清涼的,陽光是溫暖的。

「原來係真㗎....」

剛清醒過來的瑞克爬起身來,環顧四周,發現自己正身處在一間房內,房內有。

「黑、黑軍....!?」瑞克即刻將手放在右腰腰間的槍套上。

「Hey sir calm down!We are not black army!we are Hong Kong people!」瑞克發現一名高瘦的男子早已站在轉向身後。

「Please,wear the mask!」瑞克從男子的手上收下口罩後便按照男子的吩咐去做。

「香、香港人?咁呢度係-」

「呢度咪係灣仔嘅『煲底』囉-咦?你識講廣東話㗎?」

「『煲底』?廣東話?」瑞克一臉懵然。

「『煲底』姐係立法會大樓外嘅示威區囉,廣東話咪就你宜家講緊語言囉!」

「吓....?」

「嗱,總之你宜家同我一齊組隊啦,一齊行有個照應啊。」

「點解嘅?你哋喺度做緊啲咩啊?」

「我哋宜家反對『逃犯條例』啊嘛!喂!你好似咩都唔知咁嘅?」

「我叫瑞克.格箂姆斯,係一個美國人,我參加咗一個叫做《周公Online》嘅遊戲之後,一教訓醒就嚟到呢度喇。仲有啊,系統分派咗我做紅軍嘅主帥,請問你哋係咩人啊?」

那男子用雙眼上下打量瑞克後,說:「咁跟我嚟啦,我知你應該去邊喇。」

瑞克便跟著那男子,在路上他看見有很多人都帶著黃色的工作帽、帶著眼罩和口罩、手裡還拿著簡陋的自製盾,他們霸佔整條大馬路、附近的天橋以及行人路,似乎在準備進行某些行動-憑著從警多年的經驗,他意識到自己已經身處在一個示威現場。

男子把瑞克帶到去一個坐滿人的帳篷前,說:「呢度需要社工幫手!」

有一名胸前掛著證件的妙齡少女走出帳篷迎接二人,男子在她耳邊輕輕說了幾句後,少女就走到瑞克面前說:「你好啊先生,我叫做Kitty啊,我哋係註冊社工,我係嚟幫你㗎。」

「我想問吓妳有無見到紅軍嘅人啊?」

「紅軍?咩嚟㗎?可唔可以講俾我聽啊?」

「話說我參加咗一個叫做-」突如其來的起哄聲中止了對話,本來坐在地上休息的人們紛紛站起來跑往同一個方往-立法會大樓外的夏愨道馬路。

「班狗出咗黑旗喇!!!大家快啲帶眼罩啊!!!」一名男子手提著一大袋的眼罩到處派給沒有眼罩的人。

「狗?」

「即係警察。」Kitty答道。

「Sir,take it!」

收下眼罩的瑞克第一時間就把它交給Kitty。

「你呢?你自己都要㗎!」

「催淚彈姐,我有辦法應付!」

接著瑞克走向帳篷對著裡面的人說:「大家冷靜啲!我以前係美國金郡嘅代理警長!防暴招數我知得一清二楚!大家跟住我所講嘅嘢去做!」

「你係警察?」

「美國嘅,所以大家可以放心。首先,用少少水整濕自己個口罩、眼罩邊,啲煙就唔會攻入眼同喉嚨!唔好慌、唔好亂、唔好聽其他人亂講!怕嘅、體弱嘅、無裝備嘅就一定要走先!唔好俾自己拖累到隊友!如果大家怕俾一啲上晒頭嘅隊友鬧嘅話就靜靜雞叫啲人走或者自己走先!」

所有註冊社工馬上照瑞克的說法去做,開始四出勸一些殘疾以及沒有任何裝備的示威者盡快撤離現場。

「咁你呢?」Kitty問道。

「我要搵番自己嘅部下!」說罷,便離開Kitty。

「喂!你自己一個好危險㗎!喂-」

此時,Kitty似乎發現了瑞克掛在腰間的槍,她的臉色蒼白起來並且追著瑞克。

「唔好亂嚟啊!你會連累到大家㗎!」

「妳放心啦!我嘅敵人係黑軍!唔係香港警察!」

「你俾佢哋發現到你枝槍嘅話會好危險㗎!你-」

突然,現場響起連番隆隆巨響,大家望向聲音的源頭-警方原來已經在龍匯道展開攻勢,並在同一時間向龍匯道的示威人群發射數枚催淚彈!被攻其無備的示威者們頓時窒息起來,淚水亦如雨傾瀉。

瑞克見狀,便馬上回頭對Kitty說:「唔好理我!顧掂自己先!」

「但係-」

「Hello小姐!我係佢個friend,將佢交俾我啦!」

突然有一名身穿泥黃色厚背心、紅灰間條T-shirt、深藍色牛仔褲的男子一手搭著瑞克的肩膀並將他帶走。

「你想點....?」

男子從自己的褲袋拿出一塊紅色的玉牌:「你好主帥大人,我叫常為義,係你嘅部下。」

待續
你又黎呀?
究竟人生可以睇到幾多次你個開頭
屌你咩又出爛尾故 媽啦希兒
歡迎各位巴絲參與遊戲
Ch.3

元朗,是香港圍村人聚居的地方;亦是一個充滿鄉情的地方。這裡的特色小食吸引了不少慕名而,一嘗鄉情的中外遊客以及香港人。

然而這裡的居民們都熱情友善,甚至願意招待任何人。

「慢慢食,小心熱啊。」一位老婆婆將一碗熱湯放在一位身咖啡色、背部有一對翅膀圖案的外套的外國年輕人面前。

「多謝妳啊婆婆,等我我哋去到主帥大人嗰度之後再俾報酬妳!」

「哎呀!唔好啊、唔好啊!你哋年輕人為我哋香港出咗咁多力,呢啲係應該㗎!啊....瓔珞啊,妳快啲出嚟啊,淨低嘅交俾妳婆婆就得㗎喇!」

「已經煮好㗎喇!我拎緊出嚟喇!」

瓔珞那一身潔白的清代宮女服以及那傳統的宮廷禮儀,令人覺得她就是如假包換的清廷宮女。

「好,大家起筷。」

「艾倫,我攞咗叉同匙羹俾你啊。」

「唔該晒你啊瓔珞。」

「咦?你哋兩個拍緊拖啊?」

「拍拖?」艾倫一臉疑惑。

「即係-」

老婆婆語音未落,門外就傳來拍門聲。

「恕婆,係咪有兩個著到好騎呢嘅後生仔女入咗嚟你屋企啊!?」

「你哋唔好出聲,等我嚟....無啊!我呢度平時連鬼影都無隻啊!點會有後生仔女姐呢!?」

「吓?但點解你屋企門口會突然多咗多道腳印嘅-恕婆!精嘅就快啲交呢班反中亂港嘅人出嚟!如果唔係老人家都無面俾!!!」

「哎呀!弊家伙喇!佢哋嚟咗喇!」老婆婆連忙放下筷子,拉著艾倫和瓔珞的手走上樓上。

「可惡!咁都俾佢哋追到嚟!」艾倫甩開老婆婆的手,走到樓下。

「艾倫!危險啊!」瓔珞拉不住艾倫。

艾倫將飯桌的碗、碟都放在一旁後就拿起飯桌堵住門口。

「你哋快啲走啊!呢度有我頂住!!!」
Sorry大家,我急病在身Ch.3嘅下半part聽日補番
係咪讀者可以報名嗰啲?
正在努力中
姓名: 笑

年齡: 963歲

時代:中世紀-現代

種族:吸血鬼

性格: 亦正亦邪,咸濕(中意吸妙齡少女血)

能力:速度快(快過火車),吸血長生不老,好有錢(住城堡)

背景: 中世紀皇室貴族,因城堡被吸血鬼族入侵,在機緣巧合下成為吸血鬼,一直生存至現代

願望: 吸盡天下美貌少女既血,恢復皇室

陣營: 紅軍
巴打依家得我一個玩家,我係咪可以稱霸online
 門外的村民不斷衝撞大門,艾倫開始感到吃力。

「夠膽恰啊婆啦喇!!」此時,遠方傳來一把男聲喝斥正在破門的人,接著門外開始傳出激烈的打鬥聲。

「入面嘅人無事啊嘛?」

「無啊!你係-」

「艾倫!」

「佢係嚟幫我哋㗎,要開門俾佢入嚟。」

艾倫移開飯桌,打開大門,除了看到打倒在地的村民之外,還有一位約二十歲的青年男子,他的腰間掛著一塊紅色的玉牌。

「你都係紅軍?」

「你又知嘅?唔通你都係-我叫做龍,請以後多多指教!」

「仲有我....」有一位少女在龍的身後走到艾倫的面前。「我叫做米詠。」

「咁就好喇,我哋宜家四個人,點都安全過兩個人!」

「咁你哋仲食唔食飯啊?」

四人八目交投,說不出話來。

金鐘的夏愨道上,正進行清場的防暴警察與佔領馬路的示威者展開激烈的攻防戰,就算對方在裝備以及武力上勝於己方,示威者們卻毫無退意。

「恰手無寸鐵嘅人啦喇!」史佛貴將一把雨傘當作標槍擲向一名防暴警察的長盾上,可惜塑膠製的雨傘頭非但止傷不了長盾,反而碎了。

「豈有此理啊!喂!你哋有無一啲大殺傷力啲嘅嘢啊!」

「我哋喺嚟和平集會嚟㗎!!!唔係嚟殺人㗎!!!!」

「我係啊嘛!屌!」‵

「呢位先生冷靜啲先!」有一名金髮藍眼、戴著口罩的少女搭著史佛貴的肩膀,史佛貴頓時感到冰涼透心,心裡的憤火亦漸漸平息下來。

「我叫做愛莎,」愛莎將藏在運動褲袋裡的紅色玉牌展示給史佛貴看。「我都係紅軍嘅人。」

「無錯,我哋未搵到主帥大人之前千祈唔好輕舉莽動!」又一名戴著圓框眼鏡、額前有一道閃電疤痕的少年上前勸阻。

「你又咩料啊?」

「我都係紅軍嘅,我叫哈利.波特。」少年拿出紅色玉牌後,史佛貴才放心下來。

「咁你哋點知道我係你哋隊友啊?」

愛莎和哈利對望一眼後,異口同聲地回答道:「因為你塊牌跌咗出嚟囉。」

史佛貴登時陷入尷尬之中。

「Sor大家....我柒咗....」史佛貴拾回自己的玉牌。

「總之而家我哋唔好再留喺呢度,呢度唔係我哋嘅戰場,要快啲去同主帥大人會合先!」愛莎搭著史佛貴和哈利的肩膀。

「但呢度可能仲有其他同伴!我哋點都要搵多陣先!」哈利指著正與防暴警察們正面交鋒的示威者們。

「不過-」

在警方防線後方的防暴警察們開始不斷施放催淚彈以援助前線的同袍,在濃烈的催淚煙下,示威者們不得不退。

「可惡!」

「走啦!如果唔係趕唔切㗎喇!」

史佛貴無奈地跟著愛莎和哈利離去。

待續
你話呢?
Ch.4

瑞克一直在沙發休息之餘,心裡亦仔細地打量著自己的部下們-一個會使用神奇力量的殘疾少年、五個小孩子....

「主帥大人,飲杯橙汁先啊。」靜香將一杯加了冰塊的橙汁放到瑞克面前。

「唔該。」

瑞克起玻璃杯品嚐著冰涼的橙汁,欣賞著愛德華與大雄等人之間的小打小鬧。

「好喇喎你哋!我最憎就係人哋屈我係矮仔啊!」

「咁你真係矮啊嘛!矮之鍊金術師!」

「哎呀!你隻死人肥老虎啊!你信唔信我將你鍊成一條肥肉腸啦喇!?」

大雄、小夫、出木衫在胖虎身後偷笑著。

「咩話你死個矮仔啊!你睇吓我-」

「夠喇!玩還玩,但唔好郁手郁腳!」

在瑞克的命令下,愛德華和胖虎即時剎停自己。

「不如我哋宜家玩一個叫做『傾吓計』嘅遊戲-諗吓我哋點樣先可以喺安全嘅情況搵晒所有嘅隊友?好無啊?」

眾人馬上走近瑞克,全都坐在地板上。

「唔駛咁嗰啵,想坐沙發咪坐上嚟囉。」

「你係大人,我哋係部下,點同呢?」出木衫答道。

「但唔代表你哋要坐地板、而我自己就霸晒成張沙發,ok?」

「大人講得啱,大家都係人,只係身份上唔同,唔代表基本權利嘅唔同。」愛德華走向沙發,重重地坐下去。

「好喇,如果我無估錯嘅話,史佛貴應該係你哋最先見嘅隊友,係咪?」

「無錯,佢由一開始就已經喺安全室嘅樓下。」愛德華一邊回答瑞克,一邊檢查自己右手的機械鎧。

「史佛貴佢負責四出搵人,你哋就喺度等佢帶人之後就照顧佢,係咪?」

「無錯。」

「咁嘅話....」瑞克望向愛德華,續道:「我宜家想你同我一齊出去搵人,咁會快好多。」

「吓!主帥大人你親自出馬!!?」

「我相信喺呢隻遊戲裡面除非自己佈露身份,否則就只有所屬嘅部下先知道邊個係自己嘅主帥或將軍,所以只要我同愛德華唔自爆嘅話根本無人知道我哋嘅身份。」

「咁即係話....黑軍都係一樣。」

「無錯,所以我哋宜家都係擔心出面嘅示威同埋防暴警察仲好過啦....事關已經有一個自己友俾人搭咗返差館。」

眾人都陷入沉默之中。

「大家放心,我相信佢最多都只會俾人扣留一、兩日到就會放番出嚟。」

「如果警察裡面有黑軍咁點算啊?」

「你頭先有無聽主帥大人講嘢㗎!?」胖虎輕輕敲打小夫的天靈蓋一記。「唔好意思啊主帥大人!佢份人就係無咩記性㗎!大人不記小人過,願諒佢一次啦!」

「總之你哋五個就留喺安全室,我同愛德華會出去做『磁石』吸人,點都快過、安全過佢哋自己嚟呢度。」

說罷,瑞克便站起身來。

「靜香你哋聽住,除咗我把聲之外,任何人叫你哋開門都唔好應,明白啦嘛?」

「明白。」

「好,愛德華,我哋行!」

「收到。」

二人走到樓下,正好碰到史佛貴一行。

愛莎和哈利向瑞克行禮後,瑞克便將剛才說過的話重複一次。

「收到喇,我哋會全力配合大人你。」

「咁我哋宜家即刻出發啦,除咗搵齊其他人之外,仲要將附近嘅地形搞清楚去。」

「等陣先,防暴警察喺附近清緊場,我哋會唔會-」

「我哋遠離示威區就得,即刻行動。」

瑞克領著眾人走出街口時,防暴警察們卻將防線推到來自己面前!正當他們調轉方向時發現自己已經被防暴警察們前後包抄....

「前面嘅示威人仕請你哋立刻放低手上嘅武器並且投降!否則我哋會使用武力將你拘捕!」

「弊喇....」

「弊條撚咩四眼仔!嗱嗱淋殺出血路啦!」語音未落,史佛貴已經動身衝擊防暴警察的防線!

「小心後面-去去武器走!」哈利突然褲袋中抽出一根幼細的木條,指向身後的防暴警察們,一道紅光便木條的尖端疾射而出!

被紅光射中的防暴警察登時倒地不起,身上的裝備、武器、長盾亦在同一時被擊飛!

愛莎咬緊牙關,用雙掌噴出冰霜封住其他防暴警察的雙腳!

「走啊!!!我清咗條路出嚟喇!!!」

史佛貴已經將前方的防暴警察打倒在地,於是眾人趁機突圍!他們一口氣跑過了數條街口,確保附近沒有任何警察、只有普通市民才停下來。

待續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞