海奧華預言

113 回覆
20 Like 14 Dislike
佢淨係講過個時間鎖會凍齡 但冇話唔可以排泄

始終係人類 穿越去另一個星球要好多能量 仲要去9級星球 番到黎攰到癱好正常 呢個應該係身體負荷唔到 唔關個時間鎖事
咁你覺得咩叫凍齡?

身體不會有任何變化喎,咁條腸點蠕動
佢應該係講緊老化嗰方面
書入面個主角都識肚餓,係人地個星球都一樣有早餐晚餐,所以時間鎖靜止既可能只係主角既年齡,唔包停埋佢器官上既運作。不過如果我地從人類去唸既排泄就有好多局限。或者人地個星球既排泄唔一定要屙屎屙尿呢,話唔定係用能量既形式排走。

海奧華亦都講過果到啲人可以唔使食野,食野只係娛樂,佢地淨係吸引宇宙能量維持就夠,就好似吸仙氣一樣飽。所以根本可能唔存在「排泄」,係人地個星球食過既野一早用另外一種形式流失取代左腸道蠕動,返到地球唔使再排便排尿。
唔好過份解讀 應該只係年紀上唔會老化 你睇劇見到人靜止左時間都識呼吸 如果真係連身體器官都停埋既話 我地成個人應該frozen埋活動唔到
冇唸過有人留意呢d細位
問題咪就係淨係停止年齡呢到囉

你點推斷一個人究竟係細路、成年定老年?用外表、器官同身體狀況等等既野黎推斷㗎嘛。咁如果「停年齡」既期間身體所有野都同平時一樣咁運作,一樣咁變化,咁你點知佢真停定假停?走左30年返黎都冇變就話姐,得嗰10日邊個知

街邊搵個細路仔同你講佢用時間鎖鎖左自己50年,你又會信?
年紀只係一個數字,20就20,60就60,但老化唔係喎。如果一條友20歲鎖左時間咁生活左60年,期間所有器官繼續運作,咁佢d器官一定會有變化有老化,咁同佢冇鎖有咩分別先。仲要佢走得嗰10日根本判斷唔到真假。
第一次睇老高已經覺得怪。

btw今日睇左少少本書,原來9級星球既人有d思想同幾十年前d人幾似,同性戀係病要幫佢「醫返好」
我都覺得佢地既愛情觀有d歧視成份 呢個只係戀愛自由
仲有一開頭個平行時空,一開波話驚有危險就殺左5條友,仲話殺左佢地係令佢地解脫痛苦。但後面問佢點睇墮胎就話唔ok

我覺得個作者根本耶撚黎
岩岩睇左樓上條youtube片,今日睇左本書既頭尾睇左少少已經feel到作者浸古代守舊耶撚味,以為條友淨係借本書講下自己d封建思想,原來中間仲玩埋種族歧視同性騷擾
幾有趣的一本書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞