海奧華預言

113 回覆
20 Like 14 Dislike
佢一開波咪話宇宙有其法則
其次佢又真係無理由幫你
正如你唔會無端端幫對面家人掉垃圾
人地之後次次老奉等你掉咪出事 放大睇 影響甚大
加上 佢做乜要幫
我睇左四章 暫時都係見到出現極之大嚴重事故佢地先會幫
這本書確實很好,我找到了一篇文章,請見https://www.chinasona.org/Thiaoouba/index-tw.html
我啱啱都買左,其實都預左當佢小說咁睇,信就信
但一開頭睇到佢話,將作者去消毒殺晒d細菌
果下我就扣左好多分無咁期待
因為人身體上的細菌,有d係需要用黎生存,殺晒真係得?
不過我覺得,如果要用而家個concept去思考佢真假又唔係太公平

所以我決定,先接受晒佢講的野,因為係現行世界out of frame 的野,不能解釋,睇完再決定。
中共特色
我以為係驚影響到飛船入面啲人先要消毒
聖經都有人信啦 呢個有人信唔出奇
係,佢係咁解釋
咁可能佢地果套「消毒」係可以有選擇性
只係消滅對佢地有影響的菌
既然講到地球人類以前高度文明,點解以前語言、文字無留給人類?

有無人答到我
大洪水係咪消滅所有人類?
如果少數有人剩低,例如本書話緬甸附近最先有黃種人,這裏的黃種人語言文明都唔似高度演化過
其實唔止呢本書 有好多學說定唔知咩都有提出過
其實我地依家所身處既所講「文明」唔係地球呢個地方第一代「文明」黎
係再遠啲遠過現今人類所認知既文明起源前唔知幾多年 係有「文明」
同埋普通研究呢啲野既人都話以前既個啲「文明」係依家既所謂「文明」無得比
但點解無文字記載 最大原因都不外乎係整代文明加舊有文明被滅絕左 咁留得低既人唔足夠去保存或繼續舊佢地既文明
如果用書內所講既 就係上一代(甚至上幾代)文明都係因為自己問題或外來問題搞到咁
不過有一啲發現 (唔知類似碑之類既野)係遠古時唔同既文明都係某個大概相同既時間記載左「大洪水」
呢個都可能係其中一個原因
但又要諗 佢大洪水出現可能因為地球冚球震而發生 即係「大洪水」只係其中一個事情
但我深信一樣野就係 「地球人」最最最最遠最源始係黎至其他星球
因為有啲文講過 「人類」呢個物種係呢個大自然中對比其他自然界生物 其實好多野都好唔自然
你要諗下人類整體到底其實係咪退步緊
就算如書中所講 經過核爆 剩低既人類都未必足夠去重新建立/繼續舊有既高度文明
如書所講 連追求精神唔諗物質呢樣都退步哂
如果外星人、高緯度生物/你口中嘅文明覺得追求物質咁負面,咁究竟嗰啲文明嘅科技係點出現?

只追求精神唔講物質根本就唔會出現比而家更高度嘅文明,啲人過原始生活/農耕生活已經生存到,可以追求精神層面上嘅進步
追求物質唔係負面,剩係掛住追求物質而唔理精神層面嘅提升甚至倒退先係負面
你睇吓我quote嗰個巴打講乜
「如書所講連追求精神唔諗物質呢樣都退步晒」
咁到底係本書真係咁講定係上面個巴打理解錯?
可能我錯
亦可能我未太完全熟本書
我始終只係睇左一次
作者都建議睇三次
冇人講過追求物質係負面 海奧華既首領講過 高文明既星求物質同精神應該係要相輔相承 物質進步既同時精神層面都應該都要連帶提升

如果淨係講精神唔講物質都得既 冇咁高文明啫 但更卑劣既係只追求物質而忽略左精神 因為精神先係最根本 我get到既野係咁
古代漢人追求 儒家道家思想精神層面就明顯高過現代,西方都一樣。
但可能物質/科學領域發展空間好大,呢幾百年風向都轉了。

本書無講種族來到地球文化中斷原因,可惜。
想問下本書有冇講點解淨係可以去十日
書好似冇講 但Youtube有條片有講 人類去咁短時間係因為肉身既局限 人類太低級去到高級既星球適應唔到咁耐

至於點解係十日 好似係因為宇宙法則 星球總共9級 再上去就等如番去造物主果到(終點) 自然定律就係咁定
咁個時間鎖有咩用
鎖住主角變老既時間 等佢番黎果陣年齡唔會改變 兩個地方既「時間」唔同
但本書係話鎖住之後物質身體就唔會有任何變化喎,咁佢點解10日後返到屋企會攰到要訓36個鐘?樓上仲話佢有痾屎痾尿,鎖左點痾屎痾尿?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞