[遊記]東京經典及近郊之旅(東京,河口湖,國營海濱公園)

126 回覆
12 Like 3 Dislike
DAY 2 河口湖

一落車都成2點幾好撚肚餓,但落雨就CALL左酒店SHUTTLE 番酒店先
再睇下有咩食,本身想食ほうとう不動但要番車站又落雨,所以係酒店附近食算。

ふなつや
https://tabelog.com/yamanashi/A1903/A190303/19002728/

都有餺飥麵食,充飢黎講味道唔差既但唔可以叫好食

今次住湖南莊,我7月尾BOOK其實都冇咩選擇同埋價錢比較貴,可能近天皇登基日,
以下幾間我係幾鐘意既:
秀峰閣湖月-貴(住過$2600 你唔會比$4xxx 住多次)
湖山亭-勁貴 ($5xxx 唔考慮)
風之KUKUNA- 同湖南莊差唔多價錢但晚餐食鐵板燒驚老人家食唔慣
湖南莊-穩穩陣陣食會席,但都成$3200唔鳩值

河口湖景落雨天濛濛

夜晚有燈個景都唔錯,淨係睇到d樹

間酒店其實都企企理理,前檯條女又幾得意不過影唔到所以冇圖
我都諗緊遲啲疫情完左,東京直落京都大阪好,定去一轉河口湖再落大阪好

又想浸溫泉又想睇靚景
除非有十幾廿日玩,否則關東關西分兩次玩好啲,兩邊都有溫泉靚景,無需一次過去晒,車錢又貴又花時間
諗住去十日 每邊五日
十日其實都唔算好多,關東同關西各自都好大好多地方去,每邊留5日唔多夠啊
我再研究下啲行程先
分開去喇,一次去晒東京+大阪太貪心了
我都係 仲因為咁遲左3日先番
湖南莊
4萬yen一個都幾貴
你12號返香港? 我15號已經正常番
屋企人話我好彩 其實我唔想走呀
我想玩多幾日呀
係 跟著要到15先有機走
lm
都已經秋天㗎啦
咁都遇到最強颱風
秋颱先勁
我覺得應該3萬yen 以下先正常
DAY 2 湖南莊

落左成日雨,所以食完LUNCH下晝都冇安排行程,留係酒店鳩溜溜。浸多兩轉溫泉仲開心。

4條友一齊食晚餐,有得去個室唔洗係自己房食
不過用殘體字黎歡迎我

晚餐正正常常起碼有兩塊仔和牛食下
做咩睇唔開渋谷去河口湖
東名塞撚硬
原來打風封路
無野了
「歓」係日文字啊,「欢」先係殘體
誤會左佢添
DAY 3 河口湖大石公園>東京

一早起身望出房見天氣比尋日好,我諗應該都可以去大石公園逛逛

大石公園都有掃帚草睇,不過都係比颱風吹到斜晒

其實去河口湖最想都係想睇富士山,今次都淨係睇到山頂D雲比上次進步了

不過去大石公園坐河口湖週遊巴士都發生小插曲,明明DO 完卡,個司機唔知係唔係以為我地DO 唔到搶鳩左張卡DO多次。同佢理論又雞同鴨講又廢事阻住自己行程,影左架車留黎第日先處理。

於是番到香港我就SEND EMAIL去富士急表達下意見,連埋張巴士相同張SUICA 個HISTORY,富士急覆我話CHECK 過佢地D 機真係收多我錢。所以我下次去番河口湖巴士站可以攞番390 YEN
兩日都睇唔到富士山?
估唔到日本既巴士司機會咁惡
同埋河口湖搭巴士唔用周遊巴士券?
有無去食市場寿司?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞