[遊記]東京經典及近郊之旅(東京,河口湖,國營海濱公園)

126 回覆
12 Like 3 Dislike
Day 1

本身因為DAY 2要係新宿高速巴士總站搭巴士去河口湖所以book左新宿酒店,平衡價錢同位置揀左APA 歌舞妓町中央 (不過都成$850 晚)

番到酒店休息一陣就出發去原宿,原來我係冇去過明治神宮既所以今次按排去一去。明治神宮大家都去過就廢事出相喇,但都要影下香港人鐘意睇到既風景。

仆街支那撚又學人寫繪馬

行完一轉就去附近食野,今次得到隊友們既同意排隊食拉麵
今個TRIP唯一一餐拉麵,So Great!!
AFURI
https://tabelog.com/tokyo/A1306/A130601/13095244/

日本D拉麵真係好撚好食呀,好撚掛住呀
睇花定睇人
睇花亦睇人
樓主去國立常陸海濱公園有冇順便去埋偕樂園?
冇呀
小弟跟klook tour 行程去那珂湊魚市場,大洗磯前神社
偕樂園廢老味好重,未見過有fd去
同埋2-3月先值得去,睇梅花
不過最大原因都係俾常陸海濱搶晒風頭
而大部分人都只會即日來回 (太近)
根本唔可能有時間排偕樂園,留返俾歷史JJ啦
如果一日內剩係去國立常陸海濱公園同偕樂園應該都夠時間去晒掛?日本三大名園我剩返偕樂園未去,都想去埋

偕樂園正門,好多廢老
當時一般入場係免費,依家好似都收返入場費

梅花林,2至3月見頃,但留意返果期好快天黑
所以唔會夠係第二個景點玩大半日之後再仆過去

要另收錢入館既叫做好文亭

望返出去,同兼六園同埋後樂園比真係頹左D

最後買飛返左東京,無買pass,因為果次無時間周圍去

btw朝早係由成田出發去鹿島神宮
再搭大洗鹿島線去水戶,但係無去到大洗

感想就係三大乜乜好多都係得個名
唔太需要為個名而去
我寧願花多日去埋水戶再上既袋田瀑布
不過最正係結冰,可遇不可求
阿夫利個柚子麻辣拉面真係世界第一
但唔好試香港果間 垃圾黎
加速
留名收工睇

D人多撚到
日本d 乜乜園好多都吹大左
盡量加速
日本國內都已經好多人仲要加埋我地d 濕9遊客
香港果間比起其他日本黎香港開舖既已經算係咁
係間野藍底,不過都俾面AFURI個名去食一次
同響日本食分別唔大,除左個價錢
松江由志園點都更值得去
只係傳統果三大名園皆有逾百年歷史,後生仔無得相提並論
沈嘉偉藍到發黑
一碗都唔撚好俾佢賺
I went to Tokyo and Kawaguchiko on vacation last year which exceeded my expectation.
DAY 2 新宿>涉谷>河口湖

本身之前諗住新宿坐高速巴士去河口湖,就係出發前幾日我屎忽痕預早BOOK定高速巴士飛先發現因為之前打風D 路行唔到,新宿去富士五湖既巴士全部取消。咁又睇下鐵路有冇喇,一樣都係好停Q晒。
我就SEND電郵問問河口湖酒店可唔可以free cancel 喇(本身冇得cancel),但酒店都好好教我涉谷\東京站都有巴士到河口湖,如果真係BOOK唔到車酒店會 free cancel 比我。因為唔諗住轉新宿間酒店咁涉谷比較近所以就預早BOOK涉谷出發,但麻煩在要帶住老人家一早搭多兩個
站先坐到高速巴士。

睇下個時刻表,我10:30車,12:37分先到 ,最終勁塞車14:00先到

架巴士幾CUTE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞