[遊記]東京經典及近郊之旅(東京,河口湖,國營海濱公園)

126 回覆
12 Like 3 Dislike
見近排冇咩搞,打番舊年10月去東京同埋近郊既遊記先。

今次係小弟第一次同女朋友屋企人自由行,仲要係去難度頗高既日本所以係十分大既挑戰。
事前搵酒店編行程其實都求奇,但最重要係酒店唔好咁貴(因為要比兩間房錢),行程唔洗咁密(依樣同平時同女朋友去一樣),食飯唔可以排咁耐隊但我又唔想成日求奇食(依樣係比較難處理)。

其實日子就定左,所以7月尾已經Book左酒店,但因為HKE計埋行李都2千幾我又唔敢坐HK AIRLINE所以等一等睇下CX有冇機票換到。點知等左兩個星期已經見到有得換,不過要早一日出發但果一日我又請唔到假,所以女朋友同屋企人就早一日出發先我就遲一日到。第一次自己飛日本,正呀。

DAY 1 香港>成田>新宿>原宿-明治神宮>東京鐵塔

今次又係零晨機但全程都係訓唔到,6:15落機寄埋行李去第三晚間酒店都係7:00
究竟搭咩出新宿好呢

1 巴士
成120分鐘,又冇大行李係手而且時間唔係好岩所以不了

2 NEX
去新宿又係成100 分鐘而且時間唔係好岩所以不了

3 SKYLINER
最快7:32分上車又最具代表性,所以即刻上KLOOK 買但一定要係TOURIST CENTRE換要預小小時間
順利8:5x到新大久保站

仲夠時間買個早餐食
留名
舊年同你差唔多時間去日本
早你幾日 食正個颱風
睇唔到掃帚草
我10/17去左海濱公園 好藍天好靚
之後廿幾號去河口湖 落雨 收哂皮 富士山毛都見唔到
巴打 我地應該係難得見到歪左歪右掃帚草既人
無得去旅行
唯有睇遊記過日辰
留名
我18/10 去落雨落到仆晒街,真係要12月先大機會見到

好閪多人, d 掃帚草又吹到殘晒
我都不斷loop d 舊相睇
國營海濱公園其實幾好行,我上次係買pass去輕井澤順便去埋

有冇巴打去呢個公園果陣去埋機動遊戲果邊?勁大落差,死城咁
我帶住兩個老家跟左klook 團。

去完輕井澤再去國營公園真係好撚遠
有機會都自己去,其實慢慢行真係好舒服
第一次聽見有人形容日本係難度頗高
日本係世界上除咗台灣之外第二容易旅行既國家嚟喎,仲要係東京,交通又方便治安又極好,仲有大量漢字好易睇得明,食嘢種類又多容易顧及家人唔同人既口味

比較少有遊記會講國營常陸海濱公園,支持
機動果邊勁撚勁撚多花 好靚
你慘D...多人到仆街 同埋D波D色咁既?
第一次帶老人家去日本所以淆淆地
日本都叫難度高... 咁冇乜地方難度低
我最尾果日去,轉晒色
海濱公園真心正,勁大分左好多個區,但機動遊戲個邊有D格格不入好想香港都有一個類似公園
紅卜卜真係好靚,都唔少香港人去睇
多人到好似香港清明節拜山咁
當然同女朋友一間房,人地父母都冇笑而不語既
交通而言歐洲易arrange過日本喎
日本易係多人去姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞