中學嘅兄弟過左身

488 回覆
7961 Like 50 Dislike
中學畢左業都成8年 當年9個on9仔開左個on9 group, 成個中學生涯一齊食飯打波吹水,放學就浩浩蕩蕩咁9個人一齊落網吧打到天昏地暗
但大家中學畢業後就冇乜機會再成日見 大家各自有u life
由一個月見一次 再慢慢幾個月 一次 到最後一年先一,兩次 ,耐唔時先係wtsapp group 響一兩次
我自己就pk d , 因為我讀果科就比較chur同讀好多年 同埋要不停咁實習,中學班老死就冇放咁多時間係佢地身上,而其實大家出左黎做野基本上斷哂聯絡咁濟, 係一次我去內科病房搵同事咁時候我見番我其中一位老死, 佢當時嘅面色唔多好, 佢話我知佢剩低時間唔多, 我當下唔識比反應, 除左係久別重逢嘅尷尬外,更多係無奈, 原來知道一個陌生人有絕症同你識嘅人有絕症嘅心情係差好遠 我以為自己會因為自己嘅職業會習慣面對生離死別,但當下我唔知可以做乜,除左叫佢有咩事打比自己之外我冇咩可以做,再睇番對上次同佢嘅pm message已經好幾年前,明明以前大家無所不談到連屋企嘅羞事都唔怕拎出黎同大家傾,點解最後9個人會越行越遠

過左兩個星期後我忍唔住,一個一個咁打電話話要約出黎食飯,因為我知到再唔約成班人以後就唔會再見,而恐怕依次亦都係依個on9 group 最後一次齊人出席,雖然難約但我覺得值得

到食飯果日,9個人已經唔再係當日嘅果幾個係班房嘈到拆天嘅中學生, 昔日嘅運動健將都開始有肚腩,連換女當食生菜嘅都變左做兩個女嘅爸爸,冇見幾年大家變左好多, 雖然冇見好耐,但大家每次見都會拎番大家中學嘅野出黎互相恥笑,邊個上當訓覺訓到上堂掃哂d野落地, 一齊換哂校服夜晚通頂去m記溫bio最後考試因爲太眼訓考考下訓哂最後都係肥左,dse放榜前一齊出黎飲酒傾心事,grad trip果陣一齊水兄弟去溝台灣肥婆, 以前次次出黎聚都係講依d,但次次都講唔厭,所有野好似都係幾日前發生咁,就算過左咁耐都仲好似中學果陣咁圍威喂

到差唔多尾嘅時候,佢同大家講佢剩低嘅日子唔多,當下大家都靜左,然後大家圍埋喊左好耐,9個男人圍埋一齊喊真係好痴線但以後唔會再有機會再齊人,個晚過得好長,但亦都過得太快

果晚之後我地嘅wtsapp group又好似變番中學果陣咁嘈,得閒互串下又share下on9野,但最後都係冇辦法,佢都係離開左我地

中學嘅友誼真係好可貴,同大學或者出黎社會之後識嘅冇得比,最on9最7嘅一面都見過哂,係大家面前亦都唔洗扮哂野咁好真去相處,今年嘅dse考生,除左考試加油外,我知今年你地可能會冇grad trip同grad din同埋好早就study leave左,但都唔好因爲咁而慢慢疏遠左佢地,因為佢地會係你一生中最重要嘅野

Sorry for 1999 心情好一般
中學既友誼真係最純真
睇到我都忍唔住流眼水
RIP bro
佢會帶住所有有關於你地既記憶
係天上守護你地
樓主加油
真兄弟自然會明

樓主你一定好傷心...
令我諗返起中學嘅朋友,又係大學就散咗,無再見過
且行且珍惜....
人生真係無常
好彩比樓主你撞番佢
呵返樓主
希望大家珍惜眼前人
......
最早過身既人係最幸福架 因為唔洗承受身邊既人離開個種痛苦
點都好 做人要向前看
我同樓主一樣大
只唏噓人生無常
要好好珍惜朋友親人
活在當下....
佢一定都開心 人生最後既時間可以見返班兄弟
以前中學既回憶真係特別難忘
睇完眼濕濕。。
好快又會安靜返
講真大家有各自圈子
又有家庭
耐咗冇話題就潛水架啦
我永遠都好羨慕男人既友誼
最長久
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞