有冇人食開營養補充品?

91 回覆
2 Like 3 Dislike
點解要揀飲擇食啊
新鮮食物係吸收營養既正道啊......
某啲B vitamins 如B1 有啲heat unstable
不過都唔洗擔心,正常飲食就攝取夠
都市人都好少會有vitamin deficiency
會唔會係劑量問題
或者索性睇醫生可能係身體其他問題
我食緊B雜, 食完情緒真係無咁反覆, 人又無以前咁累, 夜晚好訓左
不過初初見到尿咁黃都有d驚

melatonin 要醫生紙
出面自己買嘅melatonin 係homeopathic form
即係偽科學,無用
飲食嘅話食多啲tryptophan rich food (蛋奶魚)
會幫手synthesis melatonin
可能有啲幫助

如果都唔得就搵醫生開藥啦
有冇人食開now foods
前兩日iherbs買咗true balance 同liver refresh

有冇人推薦下食咩皮膚會好啲
試過3mg 6mg都係無咩大作用,反而醒咗個人仲攰
不過半年前做手術之前做咗body check各方面都無大問題
可能呢排疫情日日留係屋企搞到個生理時鐘差咗所以有影響到個睡眠質素
係未普通科都ok
日日留係屋企,搞到我都有少少瞓得冇咁好
之前試 Swisse Men's Ultivite multivitamin, 入面 Thiamin, Riboflavin 係17-20倍日常所需量, 唔知係咪計左吸收同流失量, 黃尿, 感覺精神少少啦。因為劑量同另一隻補充劑撞, 所以停左轉食另一隻, A,C,D,E,B12最多都係4-5倍, 感覺效果仲好, 平日常頭暈都好返, 可能有其他野啱自己。

但講到最重要, 係睡眠同運動。之前有排好夜訓, 最尾搞到日頭眼訓到死, 夜晚訓落床, 又一的睡意都無, 心跳好快, 個種感覺好恐怖。荷爾蒙或神經失調, 唔係靠藥就可以解決。至於運動, 衣家WFH, 一兩個鐘就好企起身行下, 我每日仲會做下深蹲, 加強下身血液循環。如果可以一個月都可以十一點有得上床訓覺, 已經係買唔到的靈丹妙藥。
好多野都唔識,只可以靠上網睇
有錯請指正

我都係上網睇話素食者平日飲食中既營養素(phytate)會影響zinc既吸收,所以我諗食50mg未必吸收哂,但始終係補充品,可能都會直接吸收好多,我個隻仲要係zinc picolinate,人體較易吸收

而且上網睇話即使食足50-180mg 2個星期未必有副作用,咁我諗我食足2星期之後就停

Vegetarians: The requirement for dietary zinc may be as much as 50% greater for vegetarians whose major food staples are grains and legumes, because high levels of phytate in these foods reduce zinc absorption

The use of zinc at daily doses of 50 to 180 mg for one to two weeks has not resulted in serious side effects.

https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/zinc

隔日食既做法係亂黎,我搵極都見唔到有人咁做
上網睇有啲話人身體冇得儲存,有啲又話有...不過唔搏啦,昨日先第一日食,今日食返

隻B我已經係朝早食
最近已經停左 都訓得唔好
可能其實唔關佢事
我都想試你個隻swisse
邊度買最平
iherbs送貨會唔會有啲快
23號晏晝定夜晚先訂 25號未到12點啱啱送到
買左 馬百良食 不是臀虧
唔一定係食太多先會黃的
只要你隻補充品有B2就會痾黃尿
咁大劑量香港好似無得買, 我係 iherb 買, 價錢應該唔會差
https://hk.iherb.com/pr/Swisse-Men-s-Ultivite-Multivitamin-120-Tablets/89523
我二月買明明 $247, 衣家就 $303, 唔知係咪全球呢期都加價, 你可以格下價
不過試過反而會prefer 其它組合或輕量的產品, iHerb都好多你可以參考下
純素當然要食B9 B12
或者添加咗呢兩種維他命嘅穀物
Minerals 我覺得唔洗特登補充
同樣正常飲食好少會有deficiency
除非素食者要注意鐵質
因為有啲野食唔鐘意食
食緊gnc隻mega men都唔錯
係呀,同埋成日發夢=無瞓過
以小弟所知

長期服用鋅補充劑,且在可容忍的上限攝入量(Tolerable Upper Intake Leve)以下一般被認為是安全的(成年人的可容忍的鋅上限攝入量約為40毫克的elemental zinc)。

服用鋅的可能副作用有:胃痙攣、食欲不振、易怒、噁心、嘔吐、腹瀉、頭痛、嘴巴出現金屬味,這些症狀通常會自行緩解

而長時間服用過量(超過50毫克甚至更多)可能引發燒、疲勞、頭暈、頭痛、嗜睡、多汗、高密度脂蛋白過低等症狀

臨床上也發現,服用50 mg以上的鋅連續6到8週可能會造成銅的缺乏,引發缺銅症狀(如貧血、骨鬆),因此建議在配方中加入2 mg的銅來預防此情形。

另外,長時間服用超過 100 mg的鋅不僅沒有任何好處,還可能對免疫系統產生傷害,並提高前列腺癌(攝護腺癌)的發生率。

另外你食素既習慣係點
有d人純素 有d人肉湯都飲 有d人好鐘意食果d素肉制品
外國素食同亞洲地區既習慣差好遠 因人制宜會好少少 另外如果想係素食入面吸鋅 飲豆漿都ok
食開鋅
如果有呢啲問題要點解決
咖啡因始終都係依賴性
其實訓前玩少d電話 爭取每日7.5鐘睡眠 食埋B
你會發現精神真係差好遠 因為呢d始終唔係仙丹 唔夠訓就係唔夠訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞