有冇人食開營養補充品?

91 回覆
2 Like 3 Dislike
食緊Jamieson b50
最近食下vitamin C咋
Jamieson
成份
維他命B1 50毫克
維他命B2 50毫克
維他命B3 50毫克
維他命B5 50毫克
維他命B6 50毫克
維他命B12 50微克
生物素 50微克
葉酸400微克
肌醇50毫克
重酒石酸膽鹼50毫克
有無咩補品全係補精同易扯啲
因為少食肉 唔食蛋奶
接近純素食
所以買左zinc 50mg + B complex
(其實本來想買B12 only)

但成年女人每日食8mg zinc,
太多會影響copper既吸收
所以而家諗住隔幾曰先食一粒50mg zinc

B complex 就食親個幾晚都好難訓著
喎知係咁岩定有影響
未得閒研究
唔係營養師
但係你一次食50MG 個身體唔會識幫你分幾日吸收, 你咁樣食仲容易食壞身體 好多時會排番出體外或者都係搞尻自己

另外B 食完如果訓唔著最好朝早食,因為B真係好撚提神
食開NATURE'S WAY MEN'S DAILY 果隻
另外仲有魚油
係iherb 買開 唔會買幾千% vit b 個d 最多買100% daily need
我通常信 RDI
如果成千%果啲唔好諗
50mg 太勁
好似攰咁啊, 好多人都話攰咪食B雜囉,但其實你攰係因為你長期缺乏B/其他營養素,同埋肝功能差。如果單純只係食多啲B 未必真係去到你想要啲效果

同埋有好多人身體好似無問題咁係因為佢哋長期有壓力,加上飲食差,令免疫系統差咗,排唔到毒出嚟。(好似你撞親之後,你會瘀咗一樣,係個身體幫你去排出瘀血出嚟咁)一但吸收番啱嘅營養,身體好咗,免疫系統好咗,身體自然會有能力做野去排毒,於是出現各樣症狀,例如發濕疹,生蒼咁。一啲唔太認識營養嘅人可能會以為佢身體差咗/唔知點處理,之後就唔再食營養品,但其實尼症狀反而係同你講你身體開始做野,係件好事嚟,姐係好轉反應。
有食魚油 維他命D 維他命B 茄紅素 鐵
食完Feel到記憶力好咗同精神咗少少 (不過最近食少咗好多碳水化合物又差返) 之前手指成日甩皮而家都已經冇乜甩
可能因為我本身都幾揀飲擇食 唔食海產魚類又食唔夠肉同蔬菜 所以食完補充品先比較見效

本身諗住食埋鋅 點知第一次食完就有不良反應個胃唔舒服 之後就唔敢食了
呢排瞓得唔好想買安眠藥食,係未要有醫生紙先可以去藥房買?
食開維他命B,補鐵,補鈣
不過食得太多鈣 搞到生牙 停左又無事
褪黑素好似對睡眠有幫助,唔算安眠藥

利申非營養師
無食幾個月了
不過本身缺鈣 間唔中食下應該無問題?
食完都係咁
想問係咪除咗vitamin C, 其他營養素普遍都受得到高溫,可以直接從飲食中吸收到?
呢度好多巴絲都食B

申:攰個陣又忙個陣就會飲black coffee頂住
本身諗緊B50定B100 又驚食多或者食少
但係發現綜合好似都唔錯 雖然貴少少
本身飲食唔均衡 咁樣好似都穩陣啲
希望五月中前送到 之前冇食過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞