[ 香港光復 華人聖地 ] 利物浦停賽暨等待黎明討論區

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
果然係好地方
【黑鏡線索】
早前WSJ踢爆,Apple過去幾年,不斷有高層已警告,公司唔好咁過份倚賴中国製造,要分散風險去其他地方,不過最終都被Tim Cook否決,好哋哋唔好搞咁多嘢。

喺香港,就算689年代,中国不斷粗暴破壞本身已經係A貨嘅一国兩制,佔中之後,主流社會都冇點再凝聚到抗爭精神,就算好唔順氣,普遍都係認命嘅氣氛,覺得冇乜得搞。

本來溫水煮蛙,睇怕都會無風無浪將香港煮熟。但中国同777就硬係要開猛個火搞送中,直頭明刀明槍咁將兩制嘅幻象都消滅埋,乜嘢五十年不變嘅承諾提早收工,於是大家覺醒,反正都係死路一條,已經冇得輸,why not put up a fight?

全球撤離 拒絕倚賴中国

就正如,武肺之前,就算中国幾乞人憎、幾肉酸,又NBA又剩,文明國家,都只係出吓口,至多同你貿易戰吓,就算中美貿易戰,都係砌砌傾傾,一輪一輪咁,睇怕會拖好長。中国恃住自己二十年嚟鋪路,做到變世界工廠,於是睇死大家,毒癮太深,已經甩唔開中国,冇足夠意志去反枱,因為反枱好煩,短痛不如長痛。

結果,中国先發毒、拖延、繼而輸出、然後推卸、仲要攞彩,一步接一步,一拳接一拳咁,終於成功將各國推過臨界點,逼到大家反枱。民間有奶茶聯盟追擊中国五毛,政府有日本帶頭宣佈,撥出22億美金補貼工廠搬離中国,唔理你搬去邊,搬去南極邊都有得攞補貼。

美國都跟住宣佈,同樣貼足100%,畀美資廠撤出中国。有理由相信,Tim Cook而家最忙嘅,係嗱嗱臨大幅減低成條製造鏈對中国嘅倚賴。

的起心肝 保持社交距離

當全世界人都聲討中国,有民意加持,各國政府對中国嘅social distancing已成主流。橫掂都炒晒粉,係時候㩒reset掣,的起心肝戒毒,重新上路。

所謂韜光養晦,正正係要防止天朝主義翻生,冇咁大個頭,走去戴咁大頂帽,將之前咁多年儲落嘅成果,一鋪清袋。因為(領導人)個位傳吓傳吓,總會遇到個錯判時機,敢於亮劍嘅,咁就大鑊。因為有啲嘢,放咗就收唔返,冇得undo。好難先撻得着positive feedback loop,一旦撻着,就會開出一條永不交叉嘅平行路徑。中国逼到全世界反枱,到頭來回力鏢返轉頭逼自己入牆角,入咗牆角嘅中国,挑起戰爭時刻正在倒數。

而呢個,睇怕只係the beginning of end。

撰文:宋漢生

鞋帶咩埋一邊係特色嚟
踢過咁多對波boot
最好踢最舒服既就係T90
岩哂我呢d闊腳撚
回舊燈好了
要敗走?
點解可以覆得咁快
追擊戰
挽留
觀塘熱撚到
落去買個飯成條底褲都濕晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞