其實叫外賣送上門係咪一定要比貼士

323 回覆
699 Like 76 Dislike
加料又未必,但如果成日叫外賣又次次都有貼士俾,車手會記得呢個地址係好客,柯打會跟得足D或者一次去幾單時會送咗先
你up乜尻你唔中意可以唔比 冇撚話過要乞 只不過係人地做得好點解唔比tips 當然唔係老奉比啦 做錯野更加要投訴啦

聽講有樣野叫service charge 唔比貼士收番你10-15%先係益左老細 仲有香港老細會迫waiter收番啲tips比公司

btw冇啦啦又關支共咩事 你係咪有精神病 好似唔能夠專注討論咁九唔搭柒 人工低轉工就基本啦 而家講緊分水呀大佬 你出黎做野未呀小學生 sales都分佣啦 邊間公司會唔分水比front line staff呀 搵狗做呀? 你咪就係狗閪老細格囉

而家邊有人冇貼士屌人老母 我係屌緊班撚樣算死草文化
果一個幾毫散紙都好似金條咁攬住 係咁唔志在又要話人乞

如果你唔係cheapskate有比開tips你就知道簽單可以簽比個廚
不過睇你寫野就知你淨係食得起老麥應該真係唔洗比貼士
有冇聽過benefits 你番工出糧做咩要花紅 做咩要比medical你
明明件事就好有益 你比少少tips 人地又肯做多啲做好啲

如果做又36唔做又36咪個個服務業都係好似香港果啲死老豆樣
叫Foodpanda呢類型外賣apps好少畀
一嚟個價Mark up咗
二嚟服務質素參差,有啲要等成個鐘先送到
反而茶餐廳會畀tips
夠快 落大雨 叫嘅嘢食好多,要一隻手拎4,5袋嘅話就畀tips
唔覺香港果啲比左會好樣
hk我都會比,通常係酒店,因為service真係好
taxi外賣見佢態度好都會比唔緊要

但唔找錢比我,我直頭會開口問佢
「我係咪total xxx錢?」
借啲倚唔找錢都唔知邊個cheap啲
通常都係鬥cheap
你簽過幾錢係俾廚師呀
自己呃自己,有片有article又要扮睇唔明
BTW照你邏輯,點解老麥又唔使tips?
啲員工要好聲好氣幫你點餐出餐喎,定係到咗老麥就份糧包埋?
雙標撚又贏
因為老麥間公司唔分tips比員工我咪唔比囉 有冇試過比tips人人地話唔收得呀 你梗係冇啦你都唔比tips
叫 foodpanda / deliveroo deliveroo 點會比cash 咁煩..............
一單40仲收咩tips
Benefits定bonus?
差好遠喎

貼士係bonus
表現超出預期咪有囉
而唔係老馮覺得一定要比
點解呢d post一到後面已經唔係討論
富豪都叫支那國寶送貨 工人真係唔洗做
好多地方都無民主啦
幾時輪到你香港有香港
道德綁架話送外賣辛勞, 人工又低要算tip
屌, 我叫個外賣洗唔洗諗埋你將來點結婚生仔丫?
有比運費點解仲要比tips,平時收速遞又唔見你比tips?
外賣仔真係冇logic架喎
收貼士= 民主?
你冇貼士係咪會俾極權統治?
係咪會被黑警殺?
係咪會失去自由?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞