其實叫外賣送上門係咪一定要比貼士

323 回覆
699 Like 76 Dislike
唔完全一樣
美國侍應人工靠tips,所以真係好落力serve
一黎已經精神爽利greeting,咩request都盡量幫你做
15% 係standard但我通常滿意到會比20%

都一樣有侍應係態度唔好而賺唔到tips
所以they earn what they deserve

hk tips就想學人收
服務又學唔到人十分一
屌上次叫外賣, 比150蚊佢要找25, 點知條友唔知係咪烚鳩我同細佬見我哋𡃁仔𡃁妹,話自己得10幾蚊,我屌你冇散子學人送外賣?焗住嗰幾蚊比佢做tips
咪係,好似日本唔收tips幾好,幾多就幾多唔使煩
睇得出幾多人度鳩縮

洋樓都算,如果住唐樓要人送上門,呢啲就自己識做啦

當然佢叫你落樓下既就無必要俾我就係唔想出街先叫外賣,叫我落樓咁不如我自己出街買啦屌
態度差我真係唔想比
但態度好/見到佢辛苦果啲真係比多啲都覺得值

有次響美國,曬太陽叫個人開遮同lounge chair
佢勁殷勤,開完仲鋪到啲毛巾好靚
我望到佢成面成衫汗,已經拎定左$20
點知佢整完there you go就頭也不回咁走
我仲要係咁追住嗌番佢比tips

人地咁好service都無預收tips
hk so far真係無遇過
世界級
戇鳩就摺埋唔好獻醜啦,你覺得份糧唔夠你咪問老細加,就係你啲柒頭皮又唔撚夠膽同老細bargain,諗住賣下慘就有貼士乞就算鳩數,咪搞到全行俾啲老細食住越做越cheap囉,最後老細價照加服務費照收,然後同你講low pay唔緊要啦,乞多啲貼士咪得

屌仲要以為自己好撚醒好撚正義
我通常新年先比tips
之前20蚊佢同我講冇得找
番轉成間屋搵散紙俾佢
我唔信佢會冇得找 廿蚊都冇就咪送外賣
快手送到我都唔介意比貼士 但佢又唔係
Food panda打手全面進場
想問如果你嗌92蚊你比一張100蚊唔洗找當比tips
咁外賣仔係咪要自己拎92蚊散紙比鋪頭然後自己袋張100蚊
比就最好 唔比一樣會送比你 除非你住啲濕鳩地方
咁熟行

睇嚟ching做外賣仔
this dude just proved my case

我唔係做外賣傻西 全世界餐飲就算waiter pizza delivery都係食tips 係得你小農社會dna仲要同老細慢慢bargain 你咪試下去開間餐廳唔分tips睇下你班staff可以有幾top
..我做外賣冇試過咁樣 預左冇貼士
草根:咁熟行,睇嚟ching做外賣仔
中產:咩話,食物外送速遞員?屌,咪又係外賣仔
富豪:連社會唔同階層,外賣tips 你都知,x生/x小姐 真係學識淵博,非常貼地真係年少有為
係呀
所以佢地為左收tips真係好落力好好service
比都比得心甘情願
上面班人開口埋口態度都唔好,仲要係借啲倚唔找錢比人
但就拎人地美國黎講
得啖笑
我一定俾,將心比己,自己都做過步兵
全你老母世界啦,得北美會expect你俾tips,北美講左waiter tips文化戇鳩好多年啦戇鳩仔,屌你老母就係多得你呢啲柒頭懶醒搞到tips常態化,搞到啲waiter收唔到tips要喊咁口問做錯咗乜嘢,因為隨時唔夠tips就唔撚夠錢交租,啲客仲可以揩油抽水,你夠膽反抗咪唔撚俾tips

https://youtu.be/q_vivC7c_1k

https://www.inc.com/minda-zetlin/no-tipping-tip-free-restaurants-discrimination-harassment.html

仲proved your case,你條柒頭就小農DNA喇,俾老細出少糧唔夠膽嘈就去問其他人乞,成隻支那狗咁俾支共屌完屎忽都唔敢出聲只能夠求其他人施捨,唔施捨俾你仲要發曬爛渣屌人老母,唔諗諗點解要搞到求人施捨

柒咗喇,收皮啦,俾tips咁撚正義你做咩唔走入廚房俾埋廚房煮俾你食個個?煮嘢食唔撚係staff唔撚係service?定還是你只係個自我感覺良好嘅雙標撚?
的士佬找錢級數嘅心理戰
你返工出糧有冇叫老細比貼士?
份工就係做外賣,憑咩老馮要再比貼士?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞