【四月新番】魔神英雄伝ワタル 七魂の龍神丸

269 回覆
2 Like 5 Dislike
明明睇落至少可以做兩季番,點知一集得15分鐘,差d連故事都講唔到
https://youtu.be/5nkV8bS4nrI
下集預告,原來幻龍丸龍激丸唔會係動畫出場,係Visual story/web小說/漫畫出場,動畫直接飛去聖龍丸

龍激丸既故事見到加瑪部機出場
https://youtu.be/BRYWAwUudqg
頭三首都係魔神英雄傳既歌,見到我好鐘意既Fight!,唔通係下集既OP?
梗本為左出玩具,長少少既廣告黎
得返幾集邊出得曬啊 預左啦 套嘢連完整故事都唔夠時間講 根本廣告黎嘅
真係轉OP
竟然用返新魔神op2,不過都預咗呢套野炒冷飯。都幾鍾意首歌。
海火子點樣咁遠由星界山去創界山搵聖龍妃?
應該係雀仔過去星界山搵海火子幫手
咁多OP最鐘意呢首,最熱血
雀仔都入左飛雲既世界入面
海火子應該係星界山留意到創界山危機先搵聖龍妃幫手?
但起碼叫有誠意,有魔神英雄傳嘅感覺,故事細節處理好好,起碼叫有心為粉絲服務
當周年記念嘅bonus,不如話笨大根本比好少預算去製作組

真正hea同無誠意覺得係一定係超魔,如果超魔咁就算比咁多集你都無用,根本變質咗,啲敵人除咗主要幹部以外嘅敵人,同七魂嘅循環再用相比覺得更不知所謂

七魂一定叫好過超魔,仲有未計hea作之壁嘅數碼暴龍tri,所以七魂叫做現今嘅「續作」標準嚟講叫唔錯啦

個人對近年有誠意但有心無力,以有限能力同預算做好續作嘅作品

數碼暴龍last evolution 絆
.hack//G.U. Vol4 或許是織出世界的大蛇們所作之夢
魔神英雄傳 七魂之龍神丸
前四集 bandai應該無諗過玩具咁好賣同咁多人睇,預算都少
應該係笨大對魔神英雄傳呢個招牌無咩大信心,因為由笨大搞返開始人氣一直上上落落
個人覺得反應如下

Robot魂公佈出魔神

龍神丸1.0
龍王丸
戰王丸,幻王丸,邪虎丸,龍星丸
龍神丸2.0 空神丸
新星龍神丸

死line

機戰X出場
(其實係X故事太爛係最大原因)

到轉戰NXEDGE STYLE

龍王丸,邪虎丸,龍神丸......
(有Robot魂嘅點支持......唯一有興趣係新星龍神丸,因為robot魂個隻真係出得太差,再入過

到公佈七魂

宣傳片連OP
公開細節
到EP1
到EP2

所以話唔係觀眾問題,係笨大自己一手做成
今次帶返起真係製作組嘅愛同對魔神英雄傳嘅理解,加上原班聲優上陣,故事方面係有做足功課,經典OP,充分了解細節(Excuse三兄弟,每集結尾「超有趣又有型」呢句可能田中真弓特登加入去
以上呢啲回憶殺真係刺激到粉絲感動
以上呢啲個人覺得幫笨大半環保嘅新玩具加返唔少分,希望笨大生生性性對待今次嘅project,比多啲資源去搞

今次嘅產品叫被吸引到,好難得有一種好似細個見到愛上想買玩具嘅感覺,仲好識做用好似以前模型嘅盒繪同創界News勾玩具回憶,呢次真係笨大你嬴

不過......可唔可以再次出埋Robot魂版本

利申:魔神英雄傳死忠
上面提到超,真係好黑人憎,個感覺設定到勁兒童向,同埋個時間點又奇怪,好似有啲就當 2 之後發生,有啲又當無發生過咁

同咕嚕咕嚕魔法陣個時卡通續集一樣,搞到好奇怪
佢根本唔係改時間表,係根本改哂成個設定
基本上可以唔當佢係續作,叫reboot比較好
首先超嘅世界觀係無神部七龍神,係由佢設定嘅七界層嘅守護神加古代救世主炎部渡構成

超魔龍神丸唔係神龍,係一個好似人嘅巨人守護神(古代龍神丸)至於魔神姿態唔係戰部渡(飛雲)黏土做出嚟,係自己與生俱來,由古代救世主炎部渡就已經有龍神丸,超魔嘅龍神丸係N手車

所以超魔唔係續作,超魔佢嘅戰部渡只可以話「設定」上叫救過創界山一次,動畫都只係一幅畫帶過,根本就係另一個人。
謝指正 ... 真係衰過 ps 隻 game 個飛雲

唉 ... 我當時睇左頭幾集已經無追落去 ...
PS隻Game咪就係超魔個前傳,古代個救世主炎部渡
要SELL玩具
但夠膽死動畫唔畫出場
係唔撚係弱智
屌佢老母臭閪我就唔買個兩隻
笨大食相不嬲係咁,星矢黃金魂咪係例子之一

但魔神英雄傳唔同在於有超魔呢套shit中之shit,七魂呢個發揮已經覺得足夠KO超魔
黃金魂佢都有出齊十二個
所以我都有買齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞