係香港冇一大舊本就冇資格投資

250 回覆
342 Like 27 Dislike
咁都叫人脈嘅
一開始有一大舊本畀你,呢D叫父幹,唔係投資。
你所講的努力原係係唔搵其他收入再儲大第一個本,咁就算有投資機會都未必有你份
喺香港一係做極有錢一係做極窮
極有錢唔洗講
極窮=有公屋,滾唔大舊錢但都叫儲到錢
就算無收入可以申請老綜每月政府交租+有$4000收入
屌我過年嗰下買咗張六合彩諗住中咗後移民,而家真係連開都唔撚開
我認同有錢人係更易有錢
但你個心態唔係無時無刻諗點發達又邊個幫到你
得罪講句 你今日想有work life balance 想懶想鳩hea就唔好怨冇機會...
你岩,但老實講 低層出來社會真係輸人地幾十萬步

有錢果d 老豆老母幫你由細到大舖好晒路,通晒人脈,讀唔到書? 返來幫我打理生意

唔想? 打本俾你做生意, 又唔岩? 幫我收租
有父幹洗撚討論
港樓比較偏向防守性 好在可以借9成同對沖返租金 通漲 投資價值就麻麻地
我都幾肯定唔少人預設左你你巴...
係絲就投資自己 嫁得好又係第二人生
唔想嫁 學巴打講賣下相 都輕鬆上樓
開一通+ETF 3140 = 有資格
輸左就賭錢
鸁左就投資
所以有d 人教人投資 第一步唔係教人投資 係教人點理財 你理財唔掂 儲唔到錢 比你睇得好準都好 無本 都係賺得好少
所以點解成日都有人講要儲錢 等機會 就係咁解
如果唔係點解呢個世界貧者愈貧,富者愈富
有冇可能今日先知
唔信?
佢靠佢舅父,果陣佢個女幫佢,而佢舅父係香港係鐘錶大王
香港入門投資門檻已經好低
買美股a股台股又易 大部分卷商手續費又唔高 肯由基本做起 每個月儲少少(5000都好夠)放入股市 係可見將來做到財務自由真係唔難
呢段香港近代史
近乎係常識黎
話李+x 係king of hong kong 都不為過
作為平民百姓 又點會唔知當代皇帝係點發跡
大學阿Sir成日講,香港地玩股票
十個玩,八個死,一個無事,一個賺
玩工具就十個玩十個死

好多人以為有十幾二十萬玩下就會發達咁
實際係無返一兩球都唔好諗住玩

真心,落一次場就知 交完學費就唔撚會再玩
利申玩工具輸左十萬 戒賭 齋儲錢仲快
咁易有passive income洗撚做咩
我music producer (興趣)
自己一個人攪左幾年靠streaming终於可以月入4K
當幫補下
一次成功嘅start up背後都有十次失敗嘅start up
好犀利
我唔識靠自己興趣去生財
咁易財務自由,邊有人出來打工
每個月2千蚊收入,4厘息都要60萬本
如果每個月要有2皮被動收入
我拎去買樓好過,仲買股票
未有能力一個人買貨既時候,咪同朋友或志同道合既人夾囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞