係香港冇一大舊本就冇資格投資

250 回覆
342 Like 27 Dislike
真 練下心先
你咁撚多藉口 發達真係唔會有你份
頂住呢啲誘惑真係幾重要
對死要面既香港人黎講係一種考驗
咁我覺得以前真係努力就打到江山返嚟
宜家努力工作只係幫人賺錢

雖然我係有本前都會繼續努力幫人賺錢
你肯定美股已經跌完? 你叫個初哥係熊市唔知仲有幾耐既情況下入市,不如叫佢做返定期贏面仲高
知道! 所以宜家都好努力去學習
直接問佢一句
當年咁好 係咪無窮人
你都係上一代生出黎 當年佢撈成點
咁見自己慳啲又儲到舊
唔想自己退左休就乜都冇咬saving
得罪講句,無定力既
我畀佢投胎去七百萬個香港人身上

睇怕最後都係ifc見
一定有嫁喎

有次都嘈到想搬出去, 同佢地兩個講當生少個
算啦

各行各路, 大家比大家一條生路走算

但最後又無事解決到... 啦,...
但其實都好多問題, 根本係無辦法解決就無辦法解決
你除左努力再努力去嘗試左先囉, 唔好企係度剩係諗

你做到真係辛苦到入廠先算啦
我有年都做到個頭痛到自己行上ER 就暈左 訓左晚醫院
放幾日SL 咪又係繼續努力

香港係一個咁病態既地方, 但如果你連 " 努力"呢個原素都諗住可以唔需要, 咁真係祝你好運啦
3樣野好簡單

work hard
work smart
work consistently

有時我都想諗多D 野, 想WORK 再SMART D
但有D 時勢都未必容許咁
生活太迫人啦..... 打份牛工, 盡左力先算啦
人又唔夠叻真係諗唔到咁多好橋出黎
睇你目標搵幾多
香港地搵細錢真係唔難 (10萬一個月)
搵大錢就真係要靠機遇 /本錢 / 運氣

好多創業跟本低成本 係你懶姐

利申 月入1xxk 全部都係d online小生意
應該話細細粒俾風一野就吹撚走咗
多謝你!
我好努力做狗
同時都搵個機會跳出呢個因局

放心我唔會all in
一樣咁多機會。我女朋友識個做空姐嘅朋友
咁佢兼做代購,做左幾年。最近同佢周圍睇緊樓了。

有計嘅係咩環境下都會諗到出路嘅。依家實業難搵食姐,但咪同樣出左好多新嘅搵錢方法

又youtuber 又寫app 又教pole dance, yoga
其實都算係有好多依家有以前無嘅搵錢方法
你自己用一分鐘諗下
如果total loss你有咩後備plan
共勉之 at least 你無推個波去情緒病到
有部分人抗壓能力無你咁好 就賴去情緒病
對好似你呢種真漢子 好唔公平
香港地玩法都好明顯啦
你無父幹 比心機讀書 讀到醫
你依家都比90%人成功 最快上流機會
又要唔讀書 又無家底 個人又懶 唔敢take risk
緊係成世做文員仔
又唔好咁講普通炒炒賣賣都係投資黎
炒下模型炒下演唱會飛咁都可以係一個投資
至於去到被動收入個part
等你炒演唱會飛炒到第一桶金番黎再諗都未遲
我就係驚呢個!!
盡左力就算

人大左, 我自問心中富有都好重要

當你個人大左體驗多左
錢係重要

但你越多錢同越快樂
或者真正擁有更多真係未必成正比

6000 果陣以為搵10000 好多
10000 果時以為搵20000好多...

到你有30000... 40000既時侯

你又望個FRD 一注牛熊都賺左你成世既錢

就算吧啦..... 根本你係基層... 如果個個都咁易脫到貧
呢個世界重點會有窮人

學多D 野, 心中富有, 比真係金錢上富有更加得來不易
學多D 野
識多D 朋友
去多D 唔同地方 (省住去啦) 多D 唔同體驗
人生咪重有意義

儲左錢先啦.... 我近排都連買D SALE 野都比個FRD 鬧又買野
搞到自己都唔敢再洗咁多錢
乜都慳, 儲得幾多得幾多囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞