係香港冇一大舊本就冇資格投資

250 回覆
342 Like 27 Dislike
真係 政府阻我發達
首先要認清事實 世界本來就唔公平
你起步同人起步可以相差億倍

無起步咪打工囉 滿足到自己生活 儲到錢 先叫第一步
閒錢拎出黎去玩 預左total loss 都唔影響自己直接生活既先叫投資
如果輸左影響到自己既你叫賭命
而唔係有100蚊問人點變100萬
如果突然我話你知XXX股 幾時升50% 你會唔會all in?
唔好信果堆投資書
如果條友係堅料既 佢根本唔洗靠出書搵食
做美股option
個個星期都有錢收
多謝你屌尻我
咁我應該問啲乜先冇咁戇尻?

其實錢就儲到 不過唔係多
係唔想退休剩係食saving
多勞多得但連陪家人嘅時間都冇我怕冇左家人嘅時候我會後悔

簡單輕鬆D 唔daytrade 其實跟大路買再睇下個10年圖就OK
最好有前景同有得發展
港股就66 2 9988 果D
你知道遲下5G係主流 咪可以留意下5G股
投資唔係一定對住幾個mon 24小時睇實的
月供係一個好好既方法 樓主可以去月供post取下經
尢其是呢加股市大跌 比左個好機會你撈底 好多股都高位回落左好多
但記住一定唔好all in 你永遠估唔到個底的
所以月供係一個好開始
依段期間係美股亂咁揀隻大藍穩陣股都贏啦
但唔好自滿/冇左好奇心就真
否則遲早輸凸
實係所有依家好多搬既人一出世就好多本啦。。
咪由係窮開始。。就算父幹咁佢老豆或者亞爺唔通又係一開始就好多本投資咩。。
有長期支出就收手啦
有時腳踏實地唔冒風險都係一種智慧
雖然會俾連登仔笑你做狗
但其實都算係另類既壓力測試
就係睇你頂唔頂得住朋輩壓力
頂得住代表你贏
不進 則退
QE
我好懷疑 野都未做過
呢個世界係咁架啦
個個金鎖匙咩 眼紅父幹人有咩用
十個有九個都要自己做野儲架啦
幾多個一出黎做野有幾皮一個月丫
除非你勁叻 或專科 甚至呃呃氹氹又有..
呢啲係歷練黎
你去查下誠哥第一桶金點嚟
咁咪要繼續study囉
依家個網絡比十年前好咁多
比個社會風氣吹到個個要投資
呀婆又要 阿嬸又要 連樓主都要
金魚去學行路 蜜蜂去鬥游水
多謝你! 我會好好研究一下
讀下啲年報睇多啲書希望有用
我08 出黎

海嘯後 6000$ IVE HD 起錶
重要返灣仔

我做到宜家都係得幾2-3萬咋
草根階層有乜計

好多人宜家閒閒地出黎 , 我望到天仁你做到上個經理仔
都20K 有雙糧有花紅

仆你個街沖奶茶都高人工過我啦, DLLM 你地班仆街重想點

有心有力你2018-2019 肯出去搏會賺唔到錢, 我真係唔多信
就係唔想咁
唔想賭大細咁多
而係真係知道自己買緊乜
學下賭波賭馬先囉 買股票咪又係賭錢 好聽啲咁解
我覺得財富只可以靠累積 千其唔好諗住一朝發達
巴打 有冇自私諗過遠走高飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞