求救!匯豐vs Citi 按揭offer

170 回覆
8 Like 2 Dislike
用左CITI 應該係尾班車來緊可能全世界cut rebate
我照要HSBC算
上會係到等大壓力
最多遲D轉按慢慢揀
啱呀
所以我都上左大貓
個陣等CITI 等到火都黎
hsbc la, 佢口講1.6太誇張。
最後1都無就pk.

急期等唔切唔好等
絲打我簡左大貓架喇
同埋citi 1.6%只係扣我個借貸到
我要Cash呀!
好似大過1% 唔會比cash.
一定無扣還款amount
無嘜銀行想做mortgage
Follow up真係差
但前滙豐職員表示 (雖然management幾亂下)
滙豐service 最好 (generally)
左計右計,其實offer唔會差好遠
我take 左Citi offer. 1.6%. 所有嘢都好快

HSBC得1%, 嗰個Banker 仲要好唔掂
title 係universal banker. 數口好差, 我最後叫佢不如轉行
我果邊HSBC 個BANKER 反而OK
批又批得快
所以都廢時等其他用佢算
我揀左citibank, banker幾好 係間bank慢 用citi要接受到等既壓力 但個度差幾萬蚊所以我照等
上會果下係好大壓力
我覺得遲下轉按慢慢黎都未遲
不過我又無借咁多, 所以差距無咁大
依家新人未學行先學走
Universal banker係分行最junior 嘅sales staff...

如果差得少無所謂
citi幫我做到保費6折添 其他66
加埋中介回贈差唔多10皮野 老西都等citi
的確係
簽咗個心都淡定
好彩我唔駛保費, 都係差一萬幾千
多過1%就要扣貸款額
前幾年整過

hsbc 出offer最快 follow up叫比較好
同佢埋佢現金回贈係比較多
但利申 做左幾年客仔之後 要轉按揭擔保人 d服務態度西到 律師樓d staff都話要投訴下佢

渣打
佢當時話d cash reward 係直接扣本金 唔係純現金入返落你戶口咁簡單
但佢個offer無hsbc咁快見成效 仲要搞埋d出糧戶口轉用佢先得
煩到呢
其實無分別d錢都係你 不過cash可自己選擇用途 扣本金等於將cash用來做提早還款 咁扣左本金都供少幾舊水既
可以咁解。好少分別姐
睇下急唔急現金流
銀行按揭職員係咪打份老底人工 冇佣?
好似唔憂做咁
依家銀行唔急做mortgage
好多kpi唔計mortgage

Operation team 係fixed pay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞